Kineska Vlada je 8. lipnja na tiskovnoj konferenciji protumačila nedavno objavljeni „Općeniti program izgradnje Luke slobodne trgovine Hainan”, čime je poslala jasan signal da će, uz pozadinu recesije globalnog gospodarstva uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19 te jačanja protuglobalizacije i protekcionizma, Kina slijediti svoj planirani tempo, nastaviti otvaranje prema svijetu na višoj razini, protiviti se unilateralizmu i unaprjeđivati gospodarsku globalizaciju.

Na tiskovnoj konferenciji je istaknuto da će Hainan realizirati veće otvaranje i postići vodeću razinu kineskog otvaranja prema svijetu.

— Usklađenje s međunarodnim pravilima

„Otvaranje na visokoj razini” se prvenstveno vidi u usklađivanju s međunarodnim trgovinskim pravilima. U programu su definirani slobode i pogodnosti u trgovini, ulaganjima, prekograničnom protoku kapitala, međuljudskim razmjenama, prometu i sigurnosti podataka. Osim toga, pravila „nulte stope carine” za robnu trgovinu, „dozvole, pristupa i poslovanja” za trgovinu uslugama te „dozvoljen pristup, ako nije zabranjen” za investicije će u većoj mjeri potaknuti vitalnost raznovrsnih tržišnih subjekata.

Prema programu će do 2025. će poslovni okoliš na Hainanu biti među prvim mjestima po kvaliteti u Kini, a do 2035. ćse poslovni okoliš ove kineske pokrajine nalaziti na vodećem mjestu u Kini, kada je riječ o gospodarskom otvaranju. Radi osiguravanja ravnopravnog, transparentnog i predvidljivog poslovnog okoliša će lokalni nadležni organi ispunjavati obveze nadzora, a strani investitori će uživati u nacionalnom tretmanu pretpristupa i propisu o negativnom popisu, koji se posebno provodi u Luci slobodne trgovine Hainan. Načelo „dozvole pristupa, ako nije zabranjen” će omogućiti ravnopravni poslovni okoliš tvrtkama bez obzira jesu li strane ili domaće, državne ili privatne, lokalne ili iz drugih pokrajina.

— Inovacija s kineskim značajkama

Istovremeno se otvaranje na višoj razini vidi u inovaciji s kineskim institucionalnim značajkama. Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, politike u Luci slobodne trgovine Hainan su izrađene s ciljem osiguranja slobode i udobnosti trgovine i investicija te omogućuju neometanu mobilnost produktivnih faktora i sprječavaju raznovrsne rizike. Prema programu, će do kraja ove godine će Luka slobodne trgovine Hainan oblikovati negativan popis prekogranične trgovine uslugama, što će biti prvi negativan popis za taj sektor u Kini.

— Težnja Kine za otvaranjem na višoj razini

Smatra se da program pokazuje i težnju Kine za otvaranjem na višoj razini. Kina upravo unapređuje otvaranje s razine mobilnosti roba i produktivnog sektora na razinu institucionalnog otvaranja. U listopadu 2019. je kinesko Državno vijeće objavilo „Uredbu o optimiziranju poslovnog okoliša” čime je upisalo mjere i iskustva kao administrativne uredbe i unaprijedilo juridifikaciju poboljšanja poslovnog okoliša. Prvog siječnja ove godine je stupio na snagu „Zakon o inozemnim investicijama”, koji jasno definira zaštitu intelektualnog vlasništva i tehnologije za strane tvrtke te mehanizam nacionalnog tretmana prije pristupa plus negativnog popisa, što predstavlja važan korak prema institucionalnom otvaranju. Osim toga, demonstrativna zona u Shenzhenu, lučki park Zone slobodne trgovine u Šangaju i 6 novih probnih zona slobodne trgovine pružaju novu platformu za institucionalno otvaranje.

— Hainan u središtu gospodarskog kruga istočne i jugoistočne Azije

Što je još važnije, izgradnja Luke slobodne trgovine će bolje iskoristiti prednosti ove kineske pokrajine i realizirati zajednički razvoj s cijelom regijom te doprinijeti razvoju globalnog gospodarstva. Prema podacima pokrajine Hainan je u prvom tromjesečju 2020. ta pokrajina ostvarila brz rast uvoza i izvoza robe sa zemljama ASEAN-a i Pojasa i puta, koje su činile 81,2% ukupnog obujma uvoza i izvoza cijele pokrajine. Noriyoshi Ehara, glavni ekonomist Instituta za međunarodnu trgovinu i investicije u Japanu, smatra da se otok Hainan se nalazi u središtu gospodarskog kruga istočne i jugoistočne Azije.

Unatoč udaru pandemije, Kina će samo jačati otvaranje prema svijetu i neće zaustaviti korak. Kina uprav, izgradnjom Luke slobodne trgovine Hainan cijelom svijetu dokazuje da će dosljedno unapređivati slobodu i udobnost investicija i trgovine te povećavati otvaranje i suradnju sa svijetom. Izgradnja Luke slobodne trgovine Hainan će nastavili jačati privlačnost kineskog tržišta i omogućiti više prilika za razvoj prekograničnim tvrtkama, čime će i doprinijeti s više poticaja svjetskom gospodarstvu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.