Međunarodni simpozij „Pridržavanje i usavršavanje mehanizma ‘jedna zemlja, dva sustava’ – 30. obljetnica Osnovnog zakona Hong Konga” je nedavno održan u Shenzhenu, gradu susjednom Hong Kongu u kineskoj pokrajini Guangdong. Na simpoziju je sudjelovalo više od 200 stručnjaka i znanstvenika iz kontinentalnog djela Kine, Hong Konga, Makaa, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske i Indije. Sudionici smatraju da je usvajanje Zakona o sigurnosti pozitivan zaokret u Hong Kongu te pruža važnu garanciju dugoročne stabilnosti mehanizma „jedna zemlje dva sustava” u Hong Kongu.

— Zakon o sigurnosti su zaštitna vrata zemlje

Originalna težnja Osnovnog zakona Hong Konga je zaštita ujedinjenja i teritorijalnog integriteta domovine te stabilnosti i prosperiteta Hong Konga. No, poticatelji nereda u Hong Kongu i protivnici Kine tumače suzdržavanje središnje kineske vlade kao „slabost” te su bojkotirali interese 7 milijuna građana Hong Konga, što nijedna zemlja ne bi tolerirala, niti će Hong Kong otvoriti vrata lopovima.

Deng Zhonghua, zamjenik direktora Ureda za poslove Hong Konga i Makaa kineskog Državnog vijeća koji je sudjelovao na simpoziju, je prokomentirao kako je usvajanje Zakona o sigurnosti u Hong Kongu i budućih zakona o istom pitanju, „najbolje obilježavanje 30. obljetnice Osnovnog zakona Hong Konga.”

Zakon o sigurnosti jedne zemlje su zaštitna vrata kuće i nijedna obitelj ne bi otvorila vrata lopovima. Zaštita državne sigurnosti je uvijek jedan od najvažnijih sadržaja mehanizma „jedna zemlja, dva sustava” i pripada poslovima središnje Vlade. Regina Ip Lau Suk-yee, izaslanica Zakonodavnog odbora Posebne autonomne regije Hong Konga i bivša direktorica Sigurnosne uprave te regije je nedavno za njemački medij izjavila kaje ko zakonodavstvo o sigurnosti u Hong Kongu legitimno pravo Kine u zaštitu državne sigurnosti i interesa.

Anthony Carty, profesor na Pekinškom sveučilištu tehnologije iz Velike Britanije je na simpoziju rekao kako je razlog zbog kojeg je Svekineski narodni kongres inicirao Zakon o sigurnosti Hong Konga, upravo taj što je prošle godine ekstremno nasilje tijekom incidenta vezanih uz dopune zakona u Hong Kongu „premašilo maksimalnu racionalnu mogućnost policije za kontrolu”. Očito je da je kineska odluka o zakonodavstvu za Hong Kong obavezan izbor u ovom praktičnom političkom okolišu i da je suština Zakona obnova društvenog poretka iz kaosa, što je racionalno i legitimno.

— Za rješavanje raznih problema je potrebno stabilno društvo

Kineska izreka kaže da bez kože nema ni dlake. Za rješavanje pitanja gospodarstva i usavršavanje života građana u Hong Kongu je potrebno stabilno društvo. Hong Kong će moći, zahvaljujući Zakonu o sigurnosti, spriječiti, suzbiti i kazniti pokušaje podijele, rušenja, terorizma i intervenciju stranih snaga i zakon na taj način učvršćuje i usavršava mehanizam “jedne zemlje” Istovremeno, jedino to može osigurati legalna prava i slobode građanima Hong Konga, stabilizirati situaciju nereda te oporaviti povjerenje ulagača i društveni poredak, što će omogućiti da se Hong Kong vrati na put dva sustava.

— Podrška javnog mnijenja

Baš zbog toga su brojni građani Hong Konga izrazili potporu i podršku usvajanju Zakona o sigurnosti riječima „dugo smo ga očekivali” i „već davno je trebao biti donesen”. Građani Hong Konga iz raznih krugova su 24. svibnja svojom voljom osnovali organizaciju Zajedničkog fronta Potpore Zakonu o sigurnosti i održali aktivnost na kojoj su u 8 dana prikupili potpise 2,93 milijuna građana Hong Konga, koji su na takav način izrazili podršku zakonu. Sve ovo prikazuje javno mnijenje u Hong Kongu.

Nekadašnja kriza krenula u pozitivnom smjeru. Odbacivanje snaga koje potiču nerede u Hong Kongu je već postalo vodeće mišljenje. Potrebni su čvršća državna sigurnost i stabilniji mehanizam “jedne zemlja, dva sustava”. Činjenice dokazuju kako se uz napredak procesa donošenja zakona o sigurnosti, društveni poredak Hong Konga postupno opravlja, poslovni okoliš poboljšava i status Hong Konga kao međunarodnog centra financija, plovidbe i trgovine učvršćuje, što pogoduje poduzećima iz raznih zemalja koja ovdje razvijaju poslovanje. Ispred Hong Konga je ljepša perspektiva!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.