Iz SAD-a su nedavno naglasili kako je „odvajanje” od Kine još uvijek je jedan od mogućih izbora. No, istovremeno su visoki gospodarski i trgovinski dužnosnici te zemlje objavili kako je gospodarsko odvajanje od Kine „neizvedivo”. Sve više profesionalca u međunarodnom gospodarstvu i osoba iz medijskih krugova smatra da je ekstremna retorika o „odvajanju” od Kine ipak samo besmisleni govor u predizbornoj kampanji te je potpuno je neizvediva.

— „Odvajanje” ili ne je suštinsko je pitanje gospodarskih pravila

Odvajanje ili ne je u suštini je pitanje gospodarskih pravila te prvo treba razmisliti o izvedivosti. Nedavno su Henry Farrell i Abraham Newman, profesori s američkih sveučilišta George Washington i Georgetown su na portalu američkog časopisa „Foriegn Affairs” objavili članak naslovljen „Glupost o odvajanju od Kine: To nije samo grozno – to je nemoguće”, naglašavajući kako bi žurni prekid zavisnosti o Kini na kraju ne samo prekinuo zdrave i važne gospodarske odnose s Kinom, već gospodarske veze s drugim zemljama.

U suštini se ta „neizvedivost” već vidi u američkim sankcijama prema kineskim tvrtkama. Odjel za trgovinu američke administracije je nedavno je proglasio prekid uredbe o zabrani poslovanja američkih tvrtki s kineskim Huaweijem, dozvoljavajući im da surađuju s Huaweijem oko definiranja standarda 5G-a. Analitičari smatraju da se kineske tehnološke tvrtke trenutno nalaze na vodećim mjestima u istraživanju i razvoju 5G-a, sa sve većim pravima govora u ovom sektoru. Da SAD nisu prekinule spomenutu sankciju, američke tvrtke ne bi sudjelovale u definiranju standarda 5G-a, što bi naškodilo konkurentnosti njihovih poduzeća. Očito je da se tzv. „odvajanje” protivi gospodarskim pravilima i nije izvedivo.

— Kina je opet prvi trgovinskih partner SAD-a

Istovremeno, američki političari ne mogu jednostavno svojim riječima izmijeniti gospodarska pravila u međunarodnoj trgovini. Američki list „Wall Street Journal” je nedavno objavio kako je unatoč trgovinskim sporovima, obujam bilateralne trgovine između Kine i SAD je zabilježio rast od gotovo 39,7 milijardi dolara, odnosno za 43% više nego u veljači. To znači da je Kina opet postala prvi trgovinski partner SAD-a, što još jednom dokazuje apsurdnost tzv. „odvajanja”. Kako je „Wall Street Journal” napisao, tijekom pandemije je „za SAD Kina jedina svjetla točka na globalnoj trgovinskoj karti”.

To nisu shvatili samo američki mediji. Filippo Gori, CEO JP Morgana za azijsko-pacifičko područje je nedavno intervju Kineskoj medijskoj grupi naglasio kako je vidio oporavak kineskog gospodarstva u obliku slova „V”, a oporavak kineskog gospodarstva koristi globalnom tržištu te je rekao da će se 2021. obilježiti 100 obljetnica dolaska JP Morgana u Kinu i očekuje da će poslovanje te tvrtke u Kini realizirati sveobuhvatan napredak.

— Američka poduzeća povećavaju investicije u Kinu

Baš zbog toga, bez obzira koliko su američki političari na više načina „privlačili” poduzeća natrag u svoju zemlju, te američke tvrtke su ipak odlučile povećati investicije u Kinu. Honeywell, Tesla, Exxon Mobil, Starbucks i druge poznate američke tvrtke su nedavno povećale investicije ili aranžmane u Kini. Rhodium, američka konzultantska tvrtka. je nedavno izvijestila kako je skok spajanja i preuzimanja stranih tvrtki u Kini u proteklih 18 mjeseci nezabilježen u proteklih 10 godina, a većinu su pokrenule američke ili europske tvrtka što predstavlja optimizam prema kineskom tržištu. Izvješće predviđa nastavak tog trenda.

— Kina se trudi štititi globalni industrijski lanac

Istovremeno, Kina praktičnim potezima štiti globalni industrijski lanac i lanac opskrbe te povećava razinu otvaranja prema svijetu, čime učvršćuje pouzdanje stranih tvrtki na kineskom tržištu. Tijekom pandemije je Kina uspostavila „zeleni kanal” s Japanom, Južnom Korejom, Singapurom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom i drugim zemljama kako bi omogućila povratak djelatnika iz tih zemalja u Kinu. Kineska vlada je nedavno objavila „Opći program izgradnje luke slobodne trgovine Hainan” čime je poslala jasan signal nastavka otvaranja prema svijetu. Kineski predsjednik je na nedavnom video sastanak državnika Inicijative Pojas i put izjavio da su, bez obzira je li riječ o borbi protiv pandemije ili oporavku gospodarstva, uvijek potrebni jedinstvo svih zemalja i multilateralizam.

— Prognoza Svjetske banke

Svjetska banka je u najnovijem izvješću „Pregled globalnog gospodarstva” predvidjela da će se zbog udara pandemije bolesti COVID-19, globalno gospodarstvo u 2020. Smanjiti za 5,2%. Međutim američko gospodarstvo će se smanjiti za 6,1%, a kinesko povećati za 1% te je Kina među rijetkim zemljama čije će gospodarstvo narasti. Kathy Matsui, glavna ekonomistica Goldman Sachsa je prokomentirala da su „svi dijelovi svijeta povezani, a neprestani rast kineskog gospodarstva je od značajne važnosti za sve glavne ekonomije svijeta.” Očito je bez obzira o kojem je sektoru ili strani riječ, „odvajanje” od Kine neizvedivo i samo je fantazija pojedinih američkih političara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.