Novo žarište koronavirusa je samostan Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu. Provincijalna poglavarica Valerija Široki potvrdila je da je od 12 testiranih časnih sestara, njih 10 pozitivno. U samostanu je oko 180 sestara i sve su u samoizolaciji. Ne znaju kako je virus ušao, no poznato je da su dvije sestre boravile u inozemstvu. Iz preventivnih razloga zatvorena je i samostanska crkva te Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, a zatvorit će i gerontološki centar Amadeo.

Sve časne sestre u samostanu danas će biti testirane. Mjere opreza u samostanu su se, kako doznajemo, doista strogo poštivale. Donedavno se niti mise nisu održavale. Sve se, sumnja se, dogodilo u subotu tijekom proslave kada je jedna mlada časna sestra polagala doživotnu zakletvu. Bilo je, doznajemo, i rukovanja i čestitanja. Doznajemo također da je 50 sestara došlo izvan samostana, a tri s Kosova.

Časne sestre u samostanu simptome su pokazale jučer, osjećale su se loše i imale su temperaturu. Javile su se u Stožer, testirale se i tada se pokazalo da ih je deset pozitivno. Osam ih je, kako doznajemo, hospitalizirano.

Sestre su ostale zatečene, u šoku. Neke noćas, a neke rano jutros, doznale su o zarazi. Upućene su na boravak u izolaciji u svojim sobama. Trenutno njih 160-170 čekaju testiranje.  Ukidaju se misa, vrtić, zaposlenici ne dolaze.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.