Kineski predsjednik Xi Jinping je 22. lipnja navečer prilikom video sastanka s Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća i Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije, istaknuo da Kina i EU trebaju biti dvije velike sile koje štite mir i stabilnosti svijeta, dva velika tržišta koja unaprjeđuju prosperitet svijeta i dvije civilizacije koje se zalažu za multilateralizam i usavršavanje upravljanja svijetom.

— Prijedlozi koji svjetskom razvoju doprinose energijom

„Kina želi mir a ne hegemoniju”, „Kina predstavlja priliku a ne prijetnju”, „Kina je partner a ne suparnik”, zaključio je na video sastanku kineski predsjednik tako.

Kuda idu budući kinesko-europski odnosi? Xi je istaknuo da prilikom suočavanja s udarom pandemije, trebamo „naći novu priliku u krizi i stvoriti novi napredak u velikoj promjeni.” Naglasio je kako su „Zajednički prijedlozi, zajedničko protivljenje i suradnja Kine i EU-a, kao dvije velike sile, dva velika tržišta i dvije velike civilizacije, od svjetskog značaja.„

– Tri prijedloga za buduće kinesko-europske odnose

Prvo, Kina i EU trebaju biti dvije velike sile za zaštitu mira i stabilnosti svijeta. Obje strane trebaju, sa strateške razine i dugoročne perspektive, pregledati razvoj druge strane i povećati bilateralno političko povjerenje, kako bi doprinijele globalnom miru i stabilnosti. Kako je istaknuo Xi, Kina je spremna s EU-om komunicirati oko važnih pitanja, povećati stratešku suradnju te zajedno reagirati na globalne izazove.

Drugo, Kina i EU trebaju biti dva velika tržišta za unapređenje globalnog razvoja i prosperiteta. Kako je istaknuo Xi, obje strane trebaju međusobno otvoriti tržište, ubrzati pregovore oko Sporazuma o investicijama između Kine i Europe, povećati suradnju u područjima ekologije i digitalne tehnologije te postati partneri u „zelenom razvoju” i jačanju trostrane suradnje s Afrikom.

Treće, Kina i EU trebaju biti dvije velike civilizacije koje se zalažu za multilateralizam i usavršavanje upravljanje svijetom. Multilateralizam je zajednički diplomatski koncept Kine i EU-a. Xi je na video sastanku pohvalio EU zbog odlučnog pridržavanja multilateralizma i aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj suradnji protiv pandemije te povećanja ulaganja u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druge međunarodne organizacije. Kina je spremna s EU-om povećati koordinaciju i suradnju oko važnih svjetskih i regionalnih tema, intenzivirati razgovore i suradnju u globalnom zdravstvu te unaprijediti izgradnju zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu u području medicine i zdravstva.

— Sinergija u istraživanju cjepiva i stabiliziranju svjetske trgovine

Na ovogodišnjem Kinesko-europskom Summitu su se obje strane suglasile oko povećanja suradnje u opskrbi protuepidemijskim potrepštinama za prevenciju i liječenje novih zaraznih bolesti, istraživanju cjepiva i drugim područjima te su rekle kako će se dogovoriti i donijeti novi akcijski za znanstvena istraživanja i kako žele dobrodošlicu partnerima iz druge strane pri sudjelovanju u znanstvenim projektima.

Čelnici dvije strane su suglasni kako je ove godine potrebno, uz svladavanje poteškoća, dovršiti pregovore o Sporazuma o investicijama između Kine i Europe, ostvariti skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji i zaštiti geografskih oznaka Kine i EU-a te postići niz konsenzusa oko potpore multilateralizmu i slobodnoj trgovini, zajedničkog unapređenja oporavka globalnog gospodarstva, osiguranja stabilnosti globalnog industrijskog lanca i lanca opskrbe i drugih pitanja te su obje strane pokazale odlučnost za zajedničku zaštitu otvorenosti svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.