Međunarodni monetarni fond (MMF) je u srijedu predvidio da će se globalno gospodarstvo ove godine smanjiti za 4,9% te su gospodarski izgledi, dok se pandemija bolesti COVID-19 širi svijetom, slabi.

Ovo je trenutak kad bi Kina i Sjedinjene Američke Države trebale još bliže raditi zajedno, a ne suprotno. Kao dva vodeća svjetska gospodarstva bi trebali snositi posebnu odgovornost u stabilizaciji globalnog gospodarskog rasta i ostvarenju čvrstog gospodarskog oporavka iz pada izazvanog pandemijom.,

Prva faza gospodarskog i trgovinskog sporazuma potpisana u siječnju je raščistila neke oblake koji su se nadvili nad globalno gospodarstvo i dodala dozu sigurnosti u zamršeni svijet.

Međutim, provedba ugovora je imala nesiguran početak jer je iznenadan udar pandemije koronavirusa osakatio globalnu trgovinu i naškodio svjetskom gospodarstvu. Neki skeptici su se pitali prijeti li trgovinskom sporazumu rizik od kratkog vijeka trajanja.

Unatoč svim tim lošim vijestima je Kina do sad poštovala obveze iz trgovinskog sporazuma. Prema carinskim podacima je kineski uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD povećan 1,1 put na 5 milijardi američkih dolara u prvoj četvrtini ove godine, u čemu je uvoz soje ukupno iznosio 7,814 milijuna tona i povećao se 2,1 puta.

Kina je također u ovogodišnjem izvješću o radu vlade jasno dala do znanja da “će raditi sa Sjedinjenim Američkim Državama na provedbi prve faze gospodarskog i trgovinskog sporazuma Kine i SAD-a.

Premda, za tango je ipak potrebno dvoje. Za prosperitet bilateralnih trgovinskih odnosa i povratak svjetskog gospodarstva rastu, Sjedinjene Američke Države imaju ključnu ulogu. No, ono što se događa u Washington je doista zabrinjavajuće.

Neki tvrdolinijaši po pitanju Kine i trgovinski jastrebovi u trenutnoj administraciji SAD-a su upotrebljavali pandemiju za poticanje gospodarskog nacionalizma i trgovinskog protekcionizma te prodavanje svojih teorija o “odvajanju od Kine” američkoj javnosti.

Prije nekoliko dana je trgovinski savjetnik Bijele kuće Peter Navarro čak na TV-u proglasio kako je trgovinski sporazum Amerike s Kinom “gotov,” no tu tvrdnju je kasnije odbacio predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je na Twitteru objavio kako je sporazum “potpuno netaknut”.

Uspješna provedba trgovinskog sporazuma Kine i SAD-a se oslanja na poštovanju obveza s obje strane. Washington bi trebao shvatiti da izazivanjem gospodarskih i političkih napetosti s Pekingom riskiraju da izgledi trgovinskog sporazuma skrenu s ispravnog smjera.

Suradnja je jedina ispravna opcija za Kinu i Sjedinjene Američke Države. Dok se međunarodna zajednica još bori s pandemijom i njenim gospodarskim posljedicama, više nego ikad je imperativ da dvije strane udruže snage i rade zajedno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.