Prvog srpnja 2020. je Komunistička partija Kine obilježila svoj 99. rođendan. 99 godina postojanja, 71 godina vladavine, više od 91 milijuna članova… Niz brojki svjedoče neobičnoj povijesti i privlačnosti najveće partije svijeta, koja i dan danas sjaji novim šarmom. Zašto je KP Kine uspjela?

— Narod iznad svega

Kao što je generalni sekretar Partije, Xi Jinping, više puta istaknuo, KP Kine već od dana osnivanja nikad nije gledala svoje interese, već se potpuno posvetila dobrobiti i koristi za narod, što je suštinska svrha Partije. “Sve za narod, sve od naroda, tražimo sreću za građane, ostvarujemo preporod kineskog naroda” — KP Kine se, kroz gotovo stotinu godina uvijek pridržavala svoje originalne čežnje i misije, realizirala oslobođenje i nezavisnost kineskog naroda, pokrenula izgradnju domovine, započela reformu, otvorila vrata svijetu te je pretvorila Kinu, nekadašnju siromašnu i zaostalu zemlju, u sadašnje druge najveće gospodarstvo svijeta i postigla niz “kineskih čuda”.

Tijekom borbe protiv epidemije bolesti COVID-19 je Kina, u duhu koncepta “narod iznad svega”, spašavala svaki život po svaku cijenu, bez obzira je li riječ 30 sati staroj novorođenoj bebi ili 100-godišnjaku. Borba protiv epidemije je definirana kao “narodni rat”. KP Kine je predvodila cijeli narod i uz pomoć 1,4 milijarde pripadnika kineskog naroda, u nešto više od 3 mjeseca postigla važan strateški rezultat u prevenciji i kontroli epidemije.

— Put u skladu s kineskom situacijom

Uspjeh KP Kine također može zahvaliti tome što je samostalno pronašla put razvoja koji je u skladu sa situacijom u Kini. Odnosno, na putu razvoja KP Kine poštuje praktičnu situaciju države, uvijek stavlja interese naroda kao prioritet i tijekom otvaranja prema svijetu traži zajednički napredak s drugim zemljama, a taj put je više puta dokazao posebne prednosti. Pod vodstvom KP Kine, kineski narod nije samo realizirao nezavisnost, već je također iskoračio prema umjerenom prosperitetnom društvu. Li Cheng, direktor Centra za Kinu John Thornton Instituta Brookings je prokomentirao da je KP Kina pronašla put razvoja s posebnim značajkama koji je u skladu sa situacijom u zemlji, a činjenice dokazuju da je takav put odgovarajući izbor.

Suočena s novim promjenama, kako unutar Kine tako i u svijetu, je KP Kine, s nezabilježenom hrabrošću provodila revoluciju u samoj sebi, sveobuhvatno ulagala napore u provođenje stroge stranačke discipline te čvrstim jamstvom doprinijela dopuni gospodarstvenih i društvenih razvojnih ciljeva. Evandro Carvalho, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Fundação Getulio Vargas u Brazilu je procijenio: “KP Kina se neprestano samopregledava” čime je postala uzor drugim strankama.

— Odgovornost prema svijetu

KP Kina se trudi stvoriti bolji život za kineski narod, ali to nije sve, kao najveća politička stranka na svijetu, spremna je i snositi odgovornost prema svijetu. “Sreća kineskih građana, preporod kineskog naroda, mir i razvoj čovječanstva” i “Kina svojim razvojem doprinosi svijetu s više prilika”, sve ovo su ciljevi KP Kine. Sada je koncept zajednice koja dijeli sudbinu više puta upisan u rezolucije UN-a, a inicijativa “Pojas i puta” je postala najveće javno dobro svijeta, KP Kine prilagođava svoj razvoj razvoju svijeta, čime snosi odgovornost prema svijetu. Ace Magashule, generalni tajnik Nacionalnog kongresa Afrikanaca smatra da osnivanje KP Kine nema samo ključni značaj za kineski narod, već je također događaj s velikim povijesnim značajem za cijeli svijet.

Ako želimo bolje razumjeti Kinu, potrebno je prvo jasno protumačiti KP Kine. Koncepti i izrazi “narod iznad svega”, “pravi put razvoja”, “samoosvježenje”, “odgovornost prema svijetu” … su tajne i geni ove partije sa skoro stotinu godina povijesti. “KP Kine s velikim jedinstvom vodi kineski narod preko revolucije, izgradnje i reforme, sa suštinskim ciljem da građani žive lijep život, a bez obzira na izazove i pritiske ili žrtve i cijenu je oko tog cilja nepokolebljiva,” odlučno je obećanje partije sa skoro stogodišnjom poviješću. Bez sumnje je KP Kine, partija čiji je prvi plenum bio održan na čamcu zbog opasnog i ratnog okoliša, do danas postala veliki brod koji će mirnim napretkom doprinijeti prosperitetu i stabilnosti svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.