Četvrtog srpnja je bio Dan neovisnosti, no, prije toga je u SAD već 3 dana zaredom dnevni broj novopotvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 iznosio više od 50 tisuća. Istovremeno se nastavljaju prosvjedi protiv rasne diskriminacije i policijske brutalnosti u više mjesta diljem te zemlje i neprestano se javljaju sporovi između demonstranata i policajaca… Kao što su komentirali Amerikanci, ovo je bio neobičan “Dan neovisnosti”, a izravni razlog je poremećaj politika američke administracije. Internetski korisnici iz Amerike su procijenili da su američki političari s Pompeom na čelu “spavajući vozač” i vode SAD prema nikud.

Doista, Pompeo je bio “nevidljivi čovjek” u borbama protiv epidemije i rasne diskriminacije, a u diplomatskim poslovima je postao robot koji neprekidno ponavlja laži, očekujući političke bodove kroz suprotstavljanje Kini. Ovih dana je opet zlonamjerno napao Komunističku partiju Kine, razdružujući oartiju i kineski narod, te oblatio Kinu da je “prijetnja” svijetu.

— KP Kine: narod iznad svega

Kao najveća vladajuća partija na svijetu, KP Kine je u svojoj skoro stogodišnjoj povijesti uvijek predstavljala i odlučno štitila interese kineskog naroda, čime je osvojila duboko povjerenje i srdaču podršku kineskog naroda. Tijekom borbe protiv epidemije bolesti COVID-19 je kineska vladajuća partija spašavala svaki život po svaku cijenu, bez obzira je li riječ 30 sati staroj novorođenoj bebi ili 100-godišnjaku i praktičnim potezima je dokazala što znači da je “narod iznad svega”.

Prema rezultatima ankete tvrtke Edelman Public Relationsa Worldwidea najveće konzultantske tvrtke na svijetu, objavljenim u ožujku, više od 90% kineskih građana vjeruje svojoj vladi, po čemu se Kina 3 godine zaredom se nalazi na prvom mjestu svijeta. Prema izvješću jedne neovisne agencije za javni mnijenje iz Singapura objavljenom u svibnju, kad je riječ o zadovoljstvu građana raznih zemalja mjerama svoje vlade protiv epidemije kineski građani najviše procjenjuju svoju vladu, a bodovi američke administracije su bili čak upola manji od kineske vlade. Jedna njemačka agencija za javno mnijenje je sredinom lipnja organizirala anketu u 53 zemlje i područja, a prema rezultatima, 92% ispitanika smatra da je u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19, Kina kvalitetnije radila svoj posao nego SAD.

— Američka administracija: glasovi iznad svega

Izgleda se da sve do danas američka Vlada još uvijek nema programa za borbu protiv epidemije, istovremeno, pojedini političari djeluju kao da je epidemija nova platforma za političke igre. Prema izvješću Nationala Broadcastinga Companyja (NBC-a) iz 3. srpnja, imajući u vidu gospodarsku depresiju i nadolazeće izbore, Bijela kuća žuri u obnovi gospodarskih djelatnosti, zato planira u sljedećim tjednima poduzeti nove strategiju u reakciji na epidemije, a opći smjer je da američki građani prihvate “koegzistenciju s virusom”. “New York Times” je nedavno prokomentirao da je “super-besramnost” “tajno oružje” Bijele kuće, koja bi srušila sve radi glasova za izborima. Časopis “The Atlantic” smatra da su korumpirana politika, okamenjeni birokratski organi i drugi duboko okorijeni problemisu kronične bolesti bez lijeka u SAD-u.

— Razlike u međunarodnoj suradnji

Kao jedna od prvih zemalja na svijetu koja je epidemiju stavila pod kontrolom, Kina je , dosljedno se pridržavajući stavova otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti, pravovremeno javila epidemijske informacije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i povezanim zemljama, u prvo vrijeme je objavila genetske sekvence virusa i druge informacije, bezrezervno je dijelila svoja iskustva u prevenciji i kontroli epidemije i liječenju te u okviru svojih sposobnosti pružila zemljama podršku i pomoć koja im je bila potrebno. Kineski predsjednik je na Posebnom summitu G20, Posebnom summitu Kine i Afrike za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 i drugim važnim sastancima uputio važne inicijative i prijedloge, čime je ponudio kineski plan i označio smjer međunarodne suradnje protiv pandemije.

No, što rade SAD čiji su medicinski i znanstveni standardi vodeći na svijetu? Pompeo i nejgovi kolege su ostvarili prekid financiranja SZO-a i povukli se iz te organizacije, dok njihove naglašene donacije do sada nisu uplaćene. Američka administracija je, s opravdanjem epidemije nasilno vratila imigrante, što je uzrokovalo izvoz virusa i prijetnju globalnoj zdravstvenoj sigurnosti. Kad je riječ o razvoju cjepiva, SAD su pokušale monopolizirati plodove istraživanja cjepiva njemačke tvrtke, a nedavno su otkupile skoro sve zalihe Remdesivira, lijek za koji je moguće da liječi bolest COVID-19, zbog čega su pod optužbama međunarodne zajednice. Thomas Senderovitz, direktor Medicinske agencije Danske smatra da će djelovanje SAD-a zaprijetiti budućnosti Europe i drugih zemalja i bez sumnje izazvati nezadovoljstvo cijele EU.

Bez sumnje, sebično i hegemonijsko načelo “Amerika prva” predstavlja pravu prijetnju globalnoj suradnji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.