Prema statističkim podacima koje je 14. ovog mjeseca objavila Kineske carina je ukupna vrijednost izvoza i uvoza u prvoj polovici ove godine u Kini iznosila 14.24 bilijuna yuana, što je za 3.2% manje nego lani, a gubitak je za 1.7% manji nego u prvih pet mjeseci 2020. . U lipnju je realiziran porast i izvoza i uvoza. Pod utjecajem bolesti COVID-19 je svjetsko gospodarstvo u znatnom padu, a međunarodna trgovina i investicije su smanjeni. Kao prva zemlja što se tiče trgovine robom te druga zemlja po dotoku investicija, Kina je najranije obnovila redovnu proizvodnju, što je pružilo ogromnu materijalnu podršku svjetskoj borbi protiv epidemije i istovremeno unaprijedilo obnovu svjetske privrede.

Podaci pokazuju da je kinesko gospodarstvo već izašlo iz „tamnog razdoblja“ nakon pandemije te da je kinesko gospodarstvo žilavo i da osnovna tendencija prema dugoročnom kvalitetnom razvoju nije promijenjena. Kina i cijeli svijet su u najtežem razdoblju bili u prvoj polovici 2020. kada je Kina je blokirala grad Wuhan i prekinula rad radi kontrole zaraze koronavirusom. U lipnju je kineski PMI iznosio 50.9%, i već je četiri mjeseca iznad granice rasta. Prema izvješću Reutersa, neprekidni rast PMI-ja pokazuje da se kineska proizvodnja širi i ubrzava. Adam Posen, predsjednik Američkog instituta za međunarodno gospodarstvo Peterson je izjavio da je Kina blagovremeno poduzela efikasne mjere u reakciji na epidemiju i zbog toga je mogla brzo obnoviti svoje gospodarstvo. Prema podacima je u lipnju stopa novih narudžbi u Kini porasla sa 50.9 iz svibnja na 51.4%, a devizne rezerve su iznosile 3.11 bilijuna yuana i bile u neprekidnom rastu kroz protekla tri mjeseca. Prema prognozi sastanka o trgovinskom razvoja UN-a, izravne investicije stranog kapitala će se smanjiti za 40% ove godine, ali je Kina u prvih pet mjeseci ostvarila u rast korištenja stranog kapitala od 7.5% u odnosu na prošlu godinu . Prema izvješću The Wall Street Journala, „brojni gospodarski podaci pokazuju da Kina ostvaruje profit zahvaljujući odlučnim mjerama protiv bolesti COVID-19“.

Uzmimo prodaju automobila kao primjer. U lipnju je rast prodaje novih automobila u Kini iznosio 11% nego lani. Podaci njemačkog BMW-a pokazuju da se u drugom tromjesečju u Kini prodalo preko 210 tisuća automobila, što je rast od 17% u odnosu na lani. Istovremeno se prodaja u SAD-u smanjila za 40%, a Europi za 46%. Britanski stručnjak Julian Evans Pritchard je rekao kako je analiza pokazala da s brzom obnovom proizvodnje i usluga u lipnju u Kini, kao i građevini, ubrzava rast kineskog gospodarstva, a ova tendencija će biti stabilna i održiva u narednih nekoliko mjeseci.

Ovih godina je Kina produbila reformu unutar zemlje te proširila otvaranje prema svijetu i počela provoditi „Zakon o investicijama za strane trgovce “ i time poboljšala trgovinsku atmosferu. Dobra politika je donijela očekivanu učinkovitost, a kineska privredna obnova je ohrabrila strane gospodarske stručnjake. Louis Kuijis, ekonomist Oxfordovog Instituta za gospodarska istraživanja u Hong Kongu, smatra da će se kinesko gospodarstvo i dalje oporavljati. Povećao je prognozu kineskog privrednog razvoja za 2020. s 1.2% na 1.7% .

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.