Zbog toga što SAD, nakon povlačenja iz Svjetske zdravstvene organizacije, nastavljaju pokušavati preuzeti vodeći položaj u reformi te organizacije, su se Njemačka i Francuska nedavno povukle iz pregovora i konzultacija unutar G7 o ovoj temi. Iako nije još otkriven američki “stav o reformi”, prema informacijama dužnosnika zapadnih zemalja, zahtjevi američke strane su previše kritični, pa čak i grubi. Očito je da se tijekom širenja pandemije diljem svijeta, pukotina između SAD-a i njihovih glavnih zapadnih saveznika produbljuje. Političari iz Washingtona pokušavaju hegemonijskim načinom nasilno promijeniti multilateralna pravila svjetskog upravljanja, zbog čega gube prijatelje i partnere.

Foto: CFP

— SAD nakon povlačenja iz SZO-a žele predvoditi reformu te organizacije?

Doista, ta iznenadna vijest sve više liči na crni humor. Početkom prošlog mjeseca je američka administracija službeno obavijestila generalnog tajnika UN-a da će se ta zemlja 6. srpnja 2021. povući iz SZO-a. Drzak nastup i samovoljan stav su pretvorili tu obavijest u ultimatum. Kako ova super sila koja se neprestano povlači iz raznih organizacija, namjerava voditi reformu SZO-a?? S jedne strane prebacuje odgovornost SZO-u, s druge strane želi manipulirati budućnošću te organizacije, u pravom američkom stilu! Tijekom ključnih trenutaka globalne borbe protiv pandemije, potez američkih političara je još jednom dokazao kako koriste SZO kao politički alat, gledajući život i blagostanje građana svijeta kao posve beznačajne stvari i njihova hladnokrvna sebičnost uzrokuje gubitak sve više prijatelja.

Kako su objavili mediji, pod vodstvom SAD-a su zemlje G7 tajno vodile telefonske konzultacije o reformi SZO-a koje su trajale 4 mjeseca u gotovo 20 krugova. Sad kad su se Njemačka i Francuska ogorčeno povukle iz pregovora, može se pretpostaviti kako su američki političari u prijedloge reformi “prokrijumčarili” previše “političke robe” i tako potpuno razbjesnili saveznike.

— Nezadovoljstvo SAD-om nije ništa novo

U suštini, nezadovoljstvo Njemačke, Francuske i drugih europskih zemalja SAD-om nije ništa novo. Nakon izbijanja pandemije bolesti COVID-19, američki političari neprestano ignoriraju upozorenja Kine i SZO-a, čime uzrokuju ogromno širenje epidemije u svojoj zemlji i potpuni gubitak kontrole, ali ipak namjeravaju igrati igru “politizacije epidemije” i prebacivati odgovornost zemljama i organizacijama koje su ih upozorile na pandemiju. Od prijetnji prekidom financiranja do potpunog povlačenja iz SZO, SAD svojim djelovanjem izazivaju kritike i optužbe međunarodne zajednice, uključujući svoje tradicionalne saveznike. EU je ozbiljno pozvala SAD da ponovo razmotre svoju odluku. Jens Spahn, njemački ministar zdravstva je na društvenim mrežama kritizirao Bijelu kuću na više jezika, komentirajući kako je to “razočaravajuća frustracija za međunarodnu zdravstvenu politiku”.

— Prave namjere SAD-a u reformi SZO-a

Što se tiče pravih namjera SAD-a u nasilnom vođenju reforme SZO-a, europskim zemljama su doista više nego jasne. Manje je od 3 mjeseca do američkih izbora, a broj oboljelih je već premašio 5 milijuna. Suočeni s višestrukim udarima epidemije, pada gospodarstva i društvene krize, političari iz Bijele kuće su neuspješni, a podrška građana neprestano pada. Uz takvu pozadinu, nasilno provode reformu SZO-a, želeći da prije izbora neki od njihovih planova postanu stvarnost, ali svijet je već odavno svjestan njihovih težnji prema političkim osobnim interesima. Kao što je analizirao Reuters, namjera neprestanog pritiska Bijele kuće na SZO, je očito odvraćanje pozornosti građana od neuspjeha u borbi protiv epidemije, a sve u svrhu izbora.

— Vrijednost i potezi SAD-a i EU-a se razilaze, evo i zašto

Nesuglasica između SAD-a i Europe oko reforme SZO-a je pokazala kako unutar zapadnog svijeta postoje razilaženja oko vrijednosti i akcijskog plana za suočavanje s velikom svjetskom krizom. Vodeće europske zemlje smatraju da je pri suočavanju s globalnim izazovima poput pandemije, potreban multilateralizam. Iako su Njemačka i Francuska djelomično nezadovoljne pojedinim mjerama SZO-a, uvijek žele pronaći zajedničko rješenje problema, a ne, poput SAD-a, se odmah povući čim su nezadovoljne. Brojni europski političari i znanstvenici su istaknuli kako, prilikom sadašnjeg širenja pandemije, funkcija SZO-a ne samo da ne smije biti oslabljena, već se treba povećati i potrebno je osigurati da ta organizacija dobije dovoljno financija i podrške, kako bi se mogla koncentrirati na koordinaciju mjera, istraživanje cjepiva, podršku zemljama u razvoju i druge hitne poslove. Baš zbog toga je EU nakon američke prijetnje povlačenjem iz SZO-a, temeljem zajedničkih interesa međunarodne zajednice, inicirala globalnu donatorsku konferenciju, koja je dobila širok odgovor i podršku svih strana.

Zašto se Njemačka, Francuska i druge velike europske zemlje polako razdružuju od SAD-a u globalnim pitanjima? Suštinski razlog je to što su posljednjih godina SAD sve arogantnije prema Europi te ne pokazuju poštovanje i reciprocitet. SAD su također više puta ugrozile europske interese i prešle krajnju liniju Europe. Nakon stupanja na vlast ovog saziva američke administracije, od prijetnji sankcijama zbog projekta Sjeverni tok II, jednostranog proglašenja velikog povlačenja vojske iz Njemačke, do uvlačenja pojedinih europskih zemalja u tzv. novi Hladni rat protiv Kine, SAD proizvoljno i grubo narušavaju strukturu interesa između Europe i SAD-a, što izaziva žestoko nezadovoljstvo i protivljenje Europe. Suočene s takvim hegemonijskim SAD-om koji “iza leđa” ugrožavaju interese saveznika, europske zemlje nikako neće jednostavno bez otpora žrtvovati svoje interese i prihvatiti američku hegemoniju.

— SAD: Bik u trgovini porculana

Činjenice su također dokazale: nedavno je kada je američki predsjednik pokušavao svečano organizirati samit G7 kao domaćin, Angela Merkel, njemačka kancelarka, rekla kako neće sudjelovati na samitu u SAD-u, što je dovoljan dokaz gubitka njenog povjerenja u Ameriku. Europski portal “Modern Diplomacy” je nedavno u članku “EU-SAD: nove geopolitičke nesuglasice” ocijenio kako nesuglasice i problemi između SAD-a i zemalja EU-a sve više kompliciraju savezništvo dviju strana.

Posljednjih godina se političari u Washingtonu na međunarodnoj sceni ponašaju kao bik u trgovini porculana, čime izazivaju ogorčenje svijeta, uključujući svoje zapadne saveznike. Više puta su odustali od pravde i zajedničkih interesa međunarodne zajednice, a ako ne isprave svoj način ponašanja, doživljavat će još frustracija u budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.