Razina do koje je američki tehnološki sektor postao ovisan o Kini je podcijenjena, navodi članak koji su nedavno objavile londonske novine Financial Times.

“Ta dva tehnološka svijeta su povezana spletom žica,” navodi se, ističući kako bi veliko razdvajanje izazvalo ogromne gospodarske poteškoće za stotine tehnoloških tvrtki u SAD-u.

Kao primjer je naveden Apple. “U svijetu u kojem su mnogi domovi na zapadu pretrpani njihovim uređajima, Kina također nudi vitalan izvor novih potrošača,” navodi članak.

Citirane su riječi Tima Cooka, izvršnog upravitelja Applea: “troje od četvoro ljudi u zemlji koji kupuju Mac računala to čine prvi put, dvoje od troje kupaca iPada su novi korisnici tog proizvoda.”

Pet tvrtki za čipove u SAD-u su također upotrijebljene kao dokazi ovisnosti tehnološkog sektora u SAD-u o Kini. “Nvidia, Texas Instruments, Qualcomm, Intel i Broadcom – svaki s tržišnom vrijednošću većom od 100 milijardi američkih dolara — ovise o Kini za između 25 i 50 posto prodaje,” navodi članak.

Članak ističe kako unatoč svim protukineskim akcijama, tržište ne vjeruje da će Sjedinjene Američke Države biti voljne potpuno izvući utikač ili da će Kina odabrati štetno uzvraćanje. “To bi bio prenapuhano,” navedeno je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.