„Novac i glasovi su postali jedina logika u politici i velik broj špekulanata je ušao u administraciju. U današnjim diplomatskim krugovima oportunisti dominiraju, a profesionalci su po strani.“ Mark Brzezinski, sin prestižnog američkog diplomata Zbigniewa Brzezinskog je u nedavnom intervjuu za Kinesku medijsku grupu ovako prikazao realnost sadašnje američke politike. Među ovim oportunistima, Mike Pompeo je bez sumnje najzloglasniji.

— Čovjek s brojnim licima

Kao glavni diplomat bez ikakvog uspjeha u više od dvije godine mandata, Pompeo ima više lica: suočen sa žestokom epidemijom u svojoj zemlji, prebacuje odgovornost drugima i uništava suradnju zanemarujući živote građana. Prilikom protesta protiv rasizma je Pompeo zatvorio oči i uši i svojim ideološkim predrasudama dozvolio širenje dvostrukih mjerila. Suočen s nezadovoljstvom građana uzrokovanim društvenom krizom, odvraća domaću pozornost snažnim protivljenjem Kini, loveći glasove u predizbornoj kampanji. Kako bi ostvario ambiciju stizanja do vrha moći, licemjerni Pompeo javno gazi diplomatsku odgovornost, državni imidž i interese građana.

— Što Pompeo radi u Iowi?

Prošli mjesec je „The Washington Post“ ocijenio Pompeov govor u Iowi kao „političku praznu priču budućeg predsjedničkog kandidata radi osobnih interesa“. CNN je u tekstu naslovljenom „Što radi Mike Pompeo u Iowi?“ objavio kako u Iowi postoje brojni i pouzdani konzervativni glasači čiji će glasovi odlučiti rezultat primarnih izbora unutar Republikanske stranke. Američki portal za političke vijesti „The Bulwark“ je prokomentirao kako je Pompeo već totalno odustao od odgovornosti državnog tajnika i da glavni diplomat, koji treba štititi američke interese na međunarodnoj sceni, očito više obraća pozornost na stanje unutar zemlje.

Glasovi još nisu sve. Prema tvrdnji američkog National Broadcasting Companyja (NBC-a), Pompeo je sa suprugom 2018. počeo, trošeći javna sredstva, redovito pripremati tzv. „Večere u Madisonu“. Za razliku od originalne namjere „Večera u Madisonu“, na koje su bili pozivani diplomati, više od pola Pompeovih gostiju su magnati iz poslovnih, medijskih i zabavnih krugova. Zbog toga široka javnost u SAD-u smatra kako Pompeo, koristeći resurse federalne države, privlači donatore i pristalice te priprema put do predsjedničke fotelje.

 

— Pompeo je „raketa koja traži Trumpovu zadnjicu“

Ignorira svoje prave odgovornosti i osvaja interese za sebe službenim položajem… Kako je Pompeo mogao sa svim manama ostati u centru moći? U suštini je to rezultat njegove sposobnosti ulagivanja. Jedan bivši američki diplomat je u intervjuu američkom mediju prokomentirao kako je Pompeo poput „toplinom navođene rakete koja traži Trumpovu zadnjicu“. U svibnju 2019. je na konferenciji američkog Državnog tajništva povodom prve obljetnice njegovog stupanja na položaj državnog tajnika, Pompeo neuobičajeno proglasio Državno tajništvo „glavnim organom koji predstavlja američkog predsjednika“. „The New Yorker“ je prokomentirao kako Pompeo sebe definira kao ultimativnog borca za američkog predsjednika. „The Washington Post“ je također objavio kako su za nekog tko želi raditi na visokom položaju ovog saziva američke administracije, najvažniji preduvjeti biti bez srama i prezirati činjenice, a tada nitko nije bolji kandidat od Pompea.

— „Pompeo sramoti Državno tajništvo SAD-a“

Na Pompeovom putu prema približavanju vrhu moći, dostojanstvo i profesionalizam američkog Državnog tajništva su teško ugroženi. CNN je u članku „Pompeo uništava rad Državnog tajništva“ istaknuo kako je u potpunosti politizirao Ured državnog tajnika. Također je „The New York Times“ kritizirao Pompea jer uništava reputaciju Državnog tajništva SAD-a, koja je izgrađena naporima i žrtvama kroz više stoljeća i jer je svojim potezima „osramotio američko Državno tajništvo“.

Povijest i svijet nezaustavljivo napreduju Ako SAD i dalje budu dozvoljavali da Pompeo i drugi politički oportunisti vode vanjsku politiku prema Kini, oni koji će platiti tešku cijenu su upravo američki građani. Pompeo će tad sigurno ostaviti ružan trag u povijesti SAD-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.