Otok Chang je eksperimentalni okrug morske ekološke civilizacije u kineskoj pokrajini Shandong. Otok Chang je bio prvi bogati okrug u Shandongu i nazivan je „otokom zlata i srebra“. Međutim prekomjeran razvoja je urodio oštrim poniranje gospodarstva, što je izazvalo siromaštvo. Sada je, zahvaljujući zaštiti more i zelenom razvoju, otok Chang obnovio vitalnost.

U prošlosti su riblji resursi na otoku Chang bili vrlo bogati. U 1991.g. je prosječni BDP po glavi već bio preko 10 tisuća yuana, a štednja u banci po stanovniku je dostizala 8 tisuća yuana te je bio prvi bogati okrug u pokrajini Shandong. Međutim, zbog dugotrajnog pljačkaškog ribarenja, resursi za ribarstvo su se smanjili. Krajem 90-ih godina je uzgoj školjka zapao u nezapamćenu krizu, što je dovelo do gospodarskog i društvenog pada otoka Chang. Zbog toga je je počeo mijenjati način razvoja. Lokalna vlada otoka je 2017. uložila milijarde yuana u projekte za popravak i zaštitu plaža i planina. Zahvaljujući trodimenzionalnom upravljanju u raznim područjima, morska biološka sredina je obnovila vitalnost.

Trenutno sve više turista posjećuje otok. Na otoku ima više od 1000 hotela, a broj ljudi koji se bave turizmom je prešao 14 tisuća. Zeleni razvoj je donio stanovnicima otoka Chang bogatstvo i ljubav prema svom rodnom gradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.