Kina i Europa bi trebale povećati suradnju radi dodavanja više elemenata stabilnosti svijetu, rekao je u nedjelju kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedeno rekao odgovarajući na pitanje bivšeg francuskog premijera Jean-Pierrea Raffarina nakon govora u Francuskom institutu za međunarodne odnose.

Raffarin je istaknuo kako bi Europa trebala učiniti odnose s Kinom “strateškim,” ne s ciljem dovođenja u pitanje odnosa Europe i SAD-a ili natjecanja sa SAD-om savezom s Kinom, već radi održavanja strateške ravnoteže svijeta i izbjegavanja mentaliteta Hladnog rata.

Wang se složio kako se svijet danas suočava s rastućim nesigurnostima i nestabilnošću, naročito kada je jedina supersila odustala od svojih međunarodnih odgovornosti i neprestano se povlači iz međunarodnih organizacija i sporazuma, što je situacija kojoj se ostale zemlje, naročito male i srednje velike, teško mogu prilagoditi.

“U tom slučaju, Kina i Europa, kao dvije velike sile, doista trebaju povećati suradnju radi dodavanja više elemenata stabilnosti svijetu,” rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.