„Najranije smo objavili podatke kliničkih ispitivanja, 5 sati ranije nego SAD. Podaci o drugoj fazi kliničkih ispitivanja su 22. i 24. srpnja objavljeni u časopisu ‘The Lancet’, također najbrže na svijetu.“ Nedavno je Chen Wei, kineska znanstvenica tim riječima predstavila kinesko istraživanje i razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19. Prilikom suočavanja s iznenadnom pandemijom bolesti COVID-19 je još jednom prikazana sposobnost Kine u znanstvenoj i tehnološkoj inovaciji, što je jedan od reprezentativnih pokazatelja kineskog napretka u znanosti i tehnologiji tijekom 13. Petogodišnjeg plana.

U proteklih 5 godina je Kina postigla niz rezultata u znanstvenoj i tehnološkoj inovaciji: uspješno je lansirala prvi kvantni komunikacijski satelit, ostvarila je prvo meko slijetanje sonde na tamnu stranu Mjeseca, pustila je u promet prvu inteligentnu brzu željeznicu, pustila je u rad najveći radio-teleskop na svijetu s jednim objektivom „Tianyan“ (oko neba), porinula je prvi domaći nosača zrakoplova, dovršila je globalno umrežavanje navigacijskog sustava Beidou …

— Inovacija kao glavni pokretač razvoja

Glavni razlog postizanja tih rezultata je to što kinesko vodstvo uvijek uvažava inovaciju kao glavni pokretač razvoja. Od razvojne strategije pokretane inovacijom i Pet glavnih koncepta o razvoju s inovacijom na čelu, do naglaska na izgradnju inovativne države, vrhovna vlast je aranžmanom zacrtala smjer inovacije u znanosti i tehnologiji, čime je razvoju Kine doprinijela snažnim pouzdanjem i poticajem. Fernandes, stručnjak za industrijsku inovaciju iz Zaklade za podršku istraživanjima u São Paulu u Brazilu, smatra kako je ključni razlog iza kineskih postignuća u znanosti i tehnologiji državna razvojna strategija s velikom vizijom. Jonathan Liebenau, pomoćni profesor s Odsjeka za menadžment Londonske škole ekonomije i političkih znanosti je nedavno je u svom članku prokomentirao da je kinesko tehnološko vodstvo u svijetu upravo rezultat određenih domaćih čimbenika, uključujući politike za poticanje visokotehnološke industrije na državnoj i lokalnoj razini.

— Povećanje ulaganja i poboljšanje uvjeta za istraživanja

Drugo, kineski napredak u znanosti i tehnologiji je također rezultat povećanja ulaganja i poboljšanja uvjeta za istraživanje i inovaciju. Kina je 2019. uložila 2,21 bilijuna yuana u istraživanja, što je više od prosječne razine EU-a. Broj domaćih patenata za izume u Kini se već godinama nalazi na prvom mjestu u svijetu. Na ljestvici Inovativnog indeksa svijeta 2020. Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo i drugih institucija se Kina se nalazi na 14. mjestu, što znači da je uvrštena među inovativne države. Ukupno je 17 kineskih grupa u znanosti i tehnologiji ušlo među vodećih sto svjetskih grupa u znanosti i tehnologiji, što je omogućilo Kini da dođe na drugo mjesto u svijetu, jedino iza SAD-a.

— Duhovna moć u znanstvenom razvoju

Duhovna moć je učvrstila put znanstvenika do uspjeha. Uzmimo navigacijski sustav Beidou kao primjer, u proizvodima i uslugama, Kina ima kompletno intelektualno vlasništvo, a iza toga stoje nastojanja bezbrojnih znanstvenika. Suočeni s udarcima američkih političara su kineski znanstvenici jasno izrazili spremnost da će pretvoriti „popis zabrana“ SAD-a u „popis zadataka“ za istraživanje, čime su još jednom pokazali spremnost i odlučnost za napredak, usprkos preprekama i poteškoćama.

— Znanstvena inovacija doprinesi visokokvalitetnom razvoju

Zahvaljujući 5-godišnjem razvoju, kineska inovacija u znanosti i tehnologije je velikom energijom doprinijela visokokvalitetnom razvoju. U 2019. je udio doprinosa za znanost i tehnologiju u Kini iznosio 59,5%, a ove godine bi mogao dostići 60%. Što se tiče razvoja strateških industrija u nastajanju, trenutno ukupna vrijednost proizvodnje 169 zona visoke i nove tehnologije iznosi 12 bilijuna yuana ili desetinu cjelokupnog gospodarstva države. Od mobilnog plaćanja koje je već postalo svakodnevnice Kineza do umjetne inteligencije, 5G-a i financijskih tehnologija, tehnološka inovacija Kinezima stvara veću kvalitetu života. Adnan Akfirat, predsjednik Saveza za prijateljstvo i poslovanje između Turske i Kine je rekao da su tehnološka inovacija i digitalno gospodarstvo prave svijetle točke u razvoju kineskog društva i gospodarstva tijekom 13. Petogodišnjeg plana te će postati novi pokretač razvoja uslužnih djelatnosti.

— Aktivna međunarodna suradnja u znanstvenoj i tehnološkoj inovaciji

Kao velika odgovorna zemlja, Kina tijekom jačanja svojih sposobnosti za inovaciju aktivno pristupa svjetskoj mreži za inovaciju i potiče međunarodne razmjene i suradnju, kako bi tehnološka inovacija donijela blagostanje za više zemalja i naroda. Na primjer, globalizacija je jedna od najvažnijih značajka sustava Beidoui Kina sa zemljama ASEAN-a, Pakistanom i drugim zemljama Pojasa i puta dijeli tehnologiju, proizvode i rezultate primjene, kako bi narodi iz više zemalja mogli uživati prednosti tog sustava. Što se tiče cjepiva protiv bolesti COVID-19 je Kina više puta naglasila da će nakon dovršetka istraživanja i početaka upotrebe, kinesko cjepivo biti javno dobro svijeta, čime će Kina doprinijeti dostupnosti i pristupačnosti cjepiva u zemljama u razvoju.

Otvorenost i uključenost su suštinski smjer tehnološkog napretka. No, pod udarcima pandemije bolesti COVID-19, širom svijeta jačaju unilateralizam i protekcionizam, a pojedini američki političari, radi sebičnih političkih interesa i tehnološke hegemonije, po svaku napadaju kineske tehnološke tvrtke i potiču razdruživanje u tehnologiji od Kine, namjeravajući suzbiti razvoj Kine. Istovremeno se unutar Kine zemlja upravo nalazi u ključnom razdoblju transformacije načina i pokretača razvoja, kao i optimizacije gospodarske strukture te se miješaju strukturni, institucionalni i periodični problemi, a povećava se i pritisak pada gospodarstva. Može se reći da je Kini sada više nego ikad potrebna tehnološka inovacija kao glavni pokretač razvoja gospodarstva i društva i poboljšanja života građana.

Može se predvidjeti da će kineski znanstvenici i u sljedećih 5 godina, usprkos brojnim poteškoćama, ulagati napore u napredak i aktivnijim potezima sudjelovati u međunarodnim razmjenama i suradnji oko znanosti i tehnologije, kako bi s inozemni kolegama pronalazili rješenja problema koji se tiču blagostanja čovječanstva i građanima cijelog svijeta omogućili ljepši život.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.