Kineski predsjednik Xi Jinping je nakon 18. plenarnog kongresa CK KPK dao sasvim novi smisao izrazu „kineski san“ i time označio novi pravac kineskog razvoja. Ovaj san je stvoren na osnovi lijepih želja naroda za boljim životom te zahtijeva naporan rad i donosi sreću svijetu. Donosimo Xi Jinpingove riječi o kineskom snu.

U 60-im godinama prošlog stojeća je Xi Jinping sedam godina bio seljak na visoravni sa žutom zemljom u sjevernoj pokrajini Shaanxi. „Tada sam spavao s lokalnim seljacima na krevetu napravljenom od zemlje i živjeli smo siromašno. Nismo mogli jesti meso nekoliko mjeseci. Kasnije sam izabran kao generalni sekretar KP-a ovog sela, pa sam rukovodio seljacima u razvoju poljoprivrede. Moj tadašnji je bio da možemo češće jesti meso.“ Prema Xijevim riječima, tih sedam godina je u njemu stvorilo odlučno uvjerenje da treba napraviti nešto praktično za narod. Vrijeme prolazi, ali bez obzira gdje se nalazi i što radi ili na koliko visokom je položaju , Xi Jinping to nikada nije zaboravio.

„Smatram da je ostvarenje veličanstvenog preporoda kineskog naroda jeste najveličanstveniji san u modernoj povijesti našeg naroda. Ovaj san predstavlja želje nekoliko generacija Kineza i zajednički interes cijelog kineskog naroda. To je nešto što svi Kinezi očekuju, “ rekao je Xi. Kineski san pokazuje najdublje razmišljanje Xi Jinpinga o našoj zemlji— bogatstvu države, preporodu naroda i sreći stanovništva. Kako bismo realizirali kineski san, moramo inzistirati na kineskom putu te jačati kineski duh i ujediniti kinesku snagu. „Kineski san je san kineskog naroda te se moramo osloniti na naš narod i neprekidno mu donositi sreću, “ dodao je Xi.

Kako je rekao, kineski narod je dugo čuvao snagu i sad ju treba iskoristiti za realizaciju ovog cilja. Kineski razvoj će svijetu donositi više prilika, a ne prijetnji. Ostvarenje kineskog sna neće ostvariti interese samo kineskog naroda, već i naroda cijelog svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.