Nakon izbijanja pandemije bolesti COVID-19, pojedini američki političari radi političkih ciljeva koji ne smiju javni, neprestano fabriciraju i šire laži o Kini. Nedavno je Michael McCaul, republikanac i član Obora za vanjske poslova Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio tzv. istraživačko izvješće u kojem je kombinirao razne lažne informacije i fabricirao „zbirku laži,“ blateći Kinu. McCaul sa partnerima stavlja „kinesku naljepnicu“ na virus, politizirajući izvor virusa i stigmatizirajući Kinu, čime žele sakriti činjenice o američkom neuspjehu u borbi protiv epidemije, no, nisu očekivali kako će upravo taj potez otkriti groznu stranu američke priče u epidemiji.

【Tko je kriv za 220 tisuća umrlih Amerikanaca?】

Samo činjenice zaustavljaju širenje laži, a nastojanja Kine su već davno dokazana činjenicama. Suočena s epidemijom bolesti COVID-19, teškom krizom svjetskog javnog zdravstva kakva nije zabilježena u posljednjih stotinu godina, je kineska vladajuća partija dosljedno je stavila narod i život građana iznad svega i u 8 dana je Kina odredila uzročnik, u 16 dana je razvila reagens za test te Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, drugim nadležnim organizacijama i povezanim zemljama i područjima smjesta dojavila informacije o epidemiji, s njima podijelila genetsku sekvencu virusa SARS-CoV-2 te pokrenula međunarodnu prevenciju i kontrolu pandemije.

Devetnaestog siječnja navečer kada su visoki stručnjaci jasno otkrili i definirali da se virus prenosi među ljudima je Kina smjesta odlučila o zatvaranju prometa između grada Wuhana i vanjskog svijeta. Dvadeset trećeg siječnja, kada je Wuhan zatvoren, je zabilježeno samo 9 slučajeva izvan Kine, među kojima je 1 slučaj bio u SAD-u. Drugog veljače, kada su SAD zatvorila granice Kinezima, je objavljenih slučajeva u SAD-u bilo samo desetak. No, na današnji dan taj broj već iznosi više od 8 milijuna, s oko 220 tisuća umrlih. Kao najmoćnija zemlja s najkvalitetnijim medicinskim resursima u svijetu, zašto su SAD doživjele tako velik neuspjeh u borbi protiv epidemije i tko je zapravo kriv za takav rezultat?

【Neuspjeh američke borbe protiv epidemije: totalna ljudska nesreća】

Kao što je američki list „Washington Post“ naglasio, povijesni poraz SAD-a u borbi protiv epidemije je dokazao kako su prevencija i kontrola epidemije u SAD-u „totalna ljudska nesreća“. Američki list „New York Times“ je nedavno u članku istaknuo kako, suočen s epidemijom, američki predsjednik nije poduzeo mjere predložene od sektora kemije, biologije ili fizike, već je pretvorio nastojanja u ideologiju, politiku, tržište i predizbornu kampanju. William Foege, bivši direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a) je nedavno u intervjuu kritizirao američkog predsjednika i administraciju jer „upravo marginaliziraju američki CDC“, čime su spriječili tu organizaciju da na pravi način reagira na epidemiju bolesti COVID-19. U njegovom pismu upućenom sadašnjem direktoru CDC-a, Robertu Redfieldu, Foege je nazvao trenutnu situaciju u SAD-u „masakrom“.

【Koliko dugo mogu još SAD varati svijet?】

Nedavno je Kina proglasila pristup „COVAX-u“, akcijskom planu za cjepiva protiv bolesti COVID-19, čime je osvojila visoko priznanje međunarodne zajednice. Seth Berkley, inicijator te akcije i izvršni upravitelj Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju je procijenio kako će potez Kine „snagom doprinijeti budućoj ravnopravnoj raspodijeli cjepiva“. Suprotno tome, SAD su se odbile učlaniti u taj plan. O tome je Michael Mina, epidemiolog Sveučilišta Harvard rekao kako su SAD doista izolirale sebe. Koliko još SAD, koje se zalažu za izolacionizam, mogu svojim fabriciranim pričama varati međunarodnu zajednicu?

Za Michaela McCaula i njegove partnere, koji marljivo fabriciraju „zbirku laži“ o Kini, bi bilo mnogo bolje da ulože takva nastojanja u pomoć američkim građanima. U sadašnjoj situaciji u SAD-u, jedino su svijest i razum, a ne političko kalkuliranje, pravi spas za njihov narod.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.