Kinesko pridruživanje COVAX-u je važna mjera u pridržavanju koncepta zajednice koja dijeli zdravlje za sve i ispunjavanju obveze činjenja cjepiva za COVID-19 globalnim javnim dobrom, rekao je u srijedu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova (MVP-a).

“Kina je najveće gospodarstvo koje podržava COVAX,” rekao je glasnogovornik Zhao Lijian na dnevnoj tiskovnoj konferenciji, izražavajući nadu da će pridruživanje Kine motivirati poduzeća na povećanje proizvodnih kapaciteta, osiguravanje proizvodnje cjepiva i promicanje pristupačnosti i dostupnosti cjepiva u zemljama u razvoju.

Do sada su se 184 zemlje i gospodarstva pridružili COVAX-u, međunarodnoj inicijativi s ciljem osiguravanja ravnopravnog pristupa cjepivima za COVID-19 diljem svijeta, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kina je 8. listopada potpisala sporazum sa Savezom za cjepiva Gavi, službeno se pridružujući COVAX-u.

“S četiri cjepiva koja su ušla u 3. fazu kliničkih probi je Kina samodovoljna u proizvodnji cjepiva. Unatoč tome se Kina odlučila pridružiti COVAX-u. Svrha toga je promicati ravnopravnu raspodjelu cjepiva kroz konkretne akcije, osigurati opskrbu cjepivima u zemljama u razvoju i motivirati zemlje s više mogućnosti na pridruživanje i podršku COVAX-u,” rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.