Kineska inicijativa pomaže u izgradnju čvršće sudbinske zajednice Kine i ASEAN-a

Kineski predsjednik Xi Jinping je 27. studenog na 17. Sajmu Kine i ASEAN-a i Poslovnom i investicijskom samitu Kine i ASEAN-a održao govor u kojem je rekao kako će izgraditi još čvršću međusobnu sudbinsku zajednicu i u vezi toga uputio četiri prijedloga. To pokazuje kinesku iskrenu želju za poboljšanjem i podizanjem bilateralnih odnosa i suradnje između Kine i zemalja ASEAN-a.

Trenutno se svijet nalazi u teškoj situaciji zbog epidemije bolesti COVID-19. Prema predviđanju nadležnih međunarodnih organa, moguće je kako će istočna Azija biti jedina regija na svijetu koja će ostvariti pozitivan gospodarski rast u 2020. Održavanje sajma i poslovnog i investicijskog samita Kine i ASEAN-a s ovakvom pozadinom šalje signal kako Kina inzistira na otvaranju na višem nivou i odlučila se za produbljivanje suradnje s ASEAN-om.

Dakle, kako izgraditi čvršću sudbinsku zajednicu Kine i ASEAN-a u novoj situaciji? Predsjednik Xi Jinping je uputio četiri prijedloga: podizanje strateškog povjerenja i usklađenje razvojnih planova, jačanje trgovinske suradnje i ubrzanje sveobuhvatne gospodarske obnove u regiji, podizanje razine tehnološke inovacije i produbljenje digitalno-gospodarske suradnje te jačanje suradnje u borbi protiv epidemije i mogućnostima javnog zdravstva.

Među ta četiri prijedloga je inicijativa o digitalnom gospodarstvu privukla najviše pozornosti. Svjetska trgovinska organizacija je nedavno objavila izvješće u kojem je navedeno kako se svjetsko gospodarstvo prebacuje na digitalizaciju i informatizaciju, a inovacija i tehnologija igraju sve važniju ulogu u unapređenju razvoja gospodarstva. Temeljem točnog i dubokog shvaćanja razvojnog smjera svjetskog gospodarstva je predsjednik Xi rekao kako će Kina surađivati s ASEAN-om u područjima pametnih gradova, 5G-a, umjetne inteligencije, digitalne trgovine, velikih podatka, bloklanaca i telemedicine, radi izgradnje „digitalnog Puta svile“.

Naravno, preduvjet gospodarskog razvoja je učinkovita kontrole epidemije „Kina će, nakon puštanja u uporabu cjepiva protiv bolesti COVID-19, aktivno i prosperitetno razmatrati zahtjeve zemalja ASEAN-a “, „pružiti financijsku podršku fondovima za borbu protiv epidemije u zemljama ASEAN-a“ i „obučiti tisuću liječnika i profesionalaca za medicinsku administraciju.” Ove praktične kineske mjere neće samo podići nivo suradnje u borbi protiv epidemije između Kine i ASEAN-a, već će i pružiti snažnu podršku unaprjeđenju razvoja međusobne trgovine.

U 2020. se obilježava 10. godišnjica izgradnje zone slobodne trgovine Kine i ASEAN-a, a dvije strane su nedavno potpisale „Sporazum o sveobuhvatnim gospodarskim odnosima u regiji“, što je stvorilo pogodne uvjete za razvoj međusobne suradnje. Radi buduće ispravne provedbe Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i ASEAN-a, uzajamnog otvaranja tržišta i poduzimanja mjera pogodnih za ljudske i proizvodne razmjene, Kina poziva na pokretanje „zlatnih deset godina“ suradnje Kine i ASEAN-a.

Može se predvidjeti kako će Kina, prvo veliko gospodarstvo koje je ostvarilo obnovu, putem tih platformi stvoriti više trgovinskih prilika za unapređenje regionalne gospodarske obnove i pružiti više svjetla tamnom svjetskom gospodarstvu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.