Vodeći svjetski developer i operater velikih cargo bespilotnih letjelica sa sjedištem u Londonu i Sofiji, Dronamics, predstavio je prvih pet zračnih luka u svojoj europskoj mreži cargo bespilotnih letjelica a jedna od njih je i Zračna luka Osijek.

Osim Osijeka tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska).

Mreža uključuje 35 zračnih luka u 11 europskih zemalja i uslugom niskobudžetnog prijevoza tereta u jednome danu povezuje 300 milijuna ljudi.

Zračna luka Osijek izabrana je prvenstveno zbog svog povoljnog položaja – na paneuropskom prometnom koridoru Vc, koji cestovnim, željezničkim, riječnim i zračnim putovima povezuje sjevernu, centralnu i južnu Europu. ZLO time postaje regionalni logistički drone hub, a prema riječima direktora Davora Forgića, razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine.

Bespilotna letjelica Dronamicsa, Black Swan, može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova. Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva su višestruke i prihvatljive kako sa pozicije cijene, tako i sa pozicije ekologije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.