Ambasador Kine u Crnoj Gori razgovarao sa ministrom vanjskih poslova: Međusobno uvažavanje preduvjet dobrih odnosa

PODGORICA – Veleposlanik Narodne republike Kine Liu Đin razgovarao je 15. prosinca sa novoizabranim ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem. Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora izuzetno cijeni napore i pomoć Vlade Narodne Republike Kine tijekom ovog osjetljivog i izazovnog vremena, nastalog uslijed globalne pandemije.

Ambasador Đin je istaknuo da odnose dvije države odlikuje visok stupanj političkog povjerenja i međusobnog uvažavanja.

“To predstavlja preduvjet za dobre i prijateljske bilateralne odnose,” kazao je Đin.

Suglasan je, kako je istaknuto, sa stavom Radulovića da bilateralnu saradnju treba dodatno snažiti kroz razvijanje veza na ekonomskom nivou, te u tom smislu istakao značaj adekvatnog poslovnog i političkog ambijenta za privlačenje stranih investitora.

– Pored ekonomske i kulturne diplomacije, uvjeren sam da će dvije države imaju veliki potencijal i za razvoj suradnje u turizmu, kao i u oblasti poljoprivrede i izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu – naveo je Đin.

Radulović je istaknuo da su prijateljski odnosi dvije države potvrđeni su tijekom prvog vala pandemije covid-19 prilikom repatrijacije njihovih državljana, navodeći da dvije države ostvaruju sadržajnu i svestranu suradnju koja se može dodatno unaprijediti kroz dalje dinamiziranje ekonomske i kulturne diplomacije.

– Kineska inicijativa za unapređenje suradnje sa zemljama Centralne i Istočne Europe (Mehanizam 17+1) vrlo je značajna za intenziviranje daljih aktivnosti na ekonomskom planu. To je odlična platforma za realizaciju projekata i investicija, kao i za aktivniji nastup Crne Gore na kineskom tržištu – smatra Radulović.

Podsjetio je da je Crna Gora aktivni dionik Mehanizma 17+1, te izrazio uvjerenje da će se aktivnosti u okviru ovog mehanizma intenzivirati tijekom sljedeće godine, u skladu sa prilikama koje nameće trenutačna pandemija.

Naglasio je i “značaj kulturne diplomacije kroz unapređenje kulturnog dijaloga”.(Jovana Đurišić)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.