Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

U Hrvatskoj će nakon 21. prosinca na snazi biti nove mjere, strože od sadašnjih.

U nacrtu novih mjera koje bi vrijedile od utorka je uvođenje propusnica i zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva.

U njemu je i zabrana napuštanja mjesta prebivališta, odnosno mjesta stalnog boravka, o kojoj se najviše govorilo posljednjih dana, što bi značilo i povratak propusnica.

Još jedna restriktivna mjera koja se, kako doznajemo, nalazi u nacrtu novih mjera jest zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva. Ova će odredba posve sigurno ostati u konačnoj odluci o mjerama, samo još nije potpuno sigurno u kojoj formi. Naime, postoje i prijedlozi da se okupljanja ograniče na jedno kućanstvo, no zasad je ipak izglednija opcija s dva kućanstva.

Na snazi, u sklopu produženja postojećih mjera, ostaje zabrana rada kafića, a i restorani ostaju zatvoreni za goste. Kina i kazališta se neće zatvarati, kao ni frizerski i drugi saloni.

Nove mjere bi trebale vrijediti do 8. siječnja.

Prema informacijama do kojih smo došli, među mjerama koje bi se produžile i nakon 8. siječnja je i zabrana rada kafićima te posluživanje gostiju u restoranima, i to – do daljnjega.

Od utorka se neće moći putovati među županijama bez opravdanog razloga poput odlaska na posao. Proljetos je ograničeno kretanje na razini grada ili općine. Ovaj bi put kretanje bilo ograničeno među županijama. Ipak, očekuje se da će Grad Zagreb i Zagrebačka županija, odnosno širi gradski prsten, zbog velikog broja ljudi koji među njima migriraju u jednom danu, ostati povezani. O novim mjerama raspravljalo se i u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je između ostalog da je posve razumljivo da će se ovaj put ići restriktivnije u izdavanje propusnica.

– Očekujem, ali nisam sigurna, da ćemo se morati suzdržati i nekakvih godišnjih odmora izvan svoje županije upravo zato da se ne dogodi novih milijun propusnica i ovog puta i upravo zato da se smanji broj kontakata, kazala je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.