Tko je istinski prijatelj Afrike? Kina još jednom odgovorila praktičnim djelovanjem

„Bez obzira na promjenu međunarodne situacije je odlučnost Kine u jačanju jedinstva i suradnje Kine i Afrike nekolebljiva.“ Prije pola godine je kineski predsjednik Xi Jinping je na Posebnom samitu o kinesko-afričkoj zajedničkoj borbi protiv pandemije istaknuo kako se dvije strane trebaju odlučno boriti protiv pandemije sinergijom i unaprijediti kinesko-afričku suradnju. Na samom početku nove godine su plodovi postignuti tijekom posjeta Africi Wanga Yija, člana Državnog vijeća i ministra vanjskih poslova Kine, još jednom svijetu pokazali kinesku djelatnost.

— Posjet Africi na samom početku godine: diplomatska tradicija koja traje 31 godinu

Posjet Africi na samom početku godine je kineska diplomatska tradicija koja traje već 31 godinu. Ove godine se ta tradicija nije promijenila usprkos pandemiji, što pokazuje istinsko prijateljstvo kojim Kina i afričke zemlje zajednički svladavaju nevolje. Tijekom 5-dnevnog posjeta je Kina s povezanim zemljama postigla širok konsenzus oko borbe protiv pandemije, ubrzanja obnove rada na velikim suradničkim projekatima i zajedničke izgradnje Pojasa i puta , kao i jačanja koordinacije u regionalnim poslovima te su potpisale niz suradničkih sporazuma, čime je kinesko-afrička prijateljska suradnja pokazala veliku vitalnost.

— Zajednička borba protiv pandemije

Imajući u vidu kritičnu pandemijsku situaciju u Africi je Kina jasno najavila kako će nastaviti pružati protuepidemijske potrepštine kojih je nedovoljno u afričkim zemljama, slati stručne ekipe u Afriku, ubrzati izgradnju glavnog sjedišta Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, surađivati oko cjepiva s afričkim zemljama te istovremeno jačati dostupnost i pristupačnost cjepiva u Africi.

Desetog siječnja su Sejšeli pokrenuli masovno cijepljenje, Wavel Ramkalawan, predsjednik te zemlje je bio prvi primatelj cjepiva kineskog Sinopharma, čime je snažno pokazao kinesko-afričko međusobno povjerenje i prijateljstvo i razotkrio laži zapadnog svijeta o tome kako Kina koristeći pandemiju povećava geopolitički utjecaj u Africi.

— 46 afričkih zemalja sudjelovalo u Inicijativi „Pojas i put“

Prije Wangovog posjeta je kineska strana odvojeno potpisala Memorandum o zajedničkoj izgradnji „Pojas i puta“ s Demokratskom Republikom Kongo i Bocvanom. Do sada je već 46 zemalja iz Afrike sudjelovalo u prijateljskom krugu Pojasa i puta. Osim toga je Kina uputila nove prijedloge za izgradnju Pojas i puta u četiri područja, odnosno pomoći Africi u povezivanju, podršci Africi u izgradnji slobodne trgovine, promicanju industrijalizacije Afrike i jačanju suradnje u znanosti i inovaciji.

Prema analizi će širenje suradničke mreže Pojasa i puta pomoći Africi u svladavanju kratkoročnih poteškoća i igrati važnu ulogu u poticanju unutrašnjeg pokretača gospodarskog razvoja. Muhamed Buhari, predsjednik Nigerije je nedavno rekao „Kada u jednoj zemlji postoji veliki deficit infrastrukture i kada je riječ o održivom razvoju, zahvaljujemo Kini na podršci u željezničkim prugama, autocestama, električnoj energiji i drugoj infrastrukturi.” Ovo je i općeniti stav afričkih zemalja.

— Kina spremna za otvorenu suradnju s drugim i trećim stranama u Africi

Treba istaknuti kako kinesko-afrička suradnja nikad nije zatvorena ili ekskluzivna, Kina je spremna na osnovi potpunog poštovanja volje afričkih zemalja aktivno unaprijediti trostranu suradnju ili višestranu suradnju, radi zajedničkog igranja konstruktivne uloge u miru i razvoju Afrike.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.