Medicinski sustav pod kontrolom kapitala ugrožava živote američkih pacijenata

Nakon što je Amerikanac Micheal nakon 62 dana liječenja od bolesti COVID-19 u bolnici primio nevjerojatan račun od 1,12 milijuna dolara, a obični američki građani odbijaju liječenje zbog zabrinutosti da neće moći platiti račun je medicinski sustav SAD-a pod epidemijom kao „povećalom“ pokazao svoju stvarnu suštinu, ugrožavajući živote Amerikanaca zbog interesa kapitala .

— Prosječni očekivani životni vijek Amerikanaca najkraći u OECD-u

U SAD-u se je na snazi kombinirani sustav komercijalnog i vladinog medicinskog osiguranja i komercijalno pokriva oko 53% stanovništva, vladino oko 38%, a ostalih 9% Amerikanaca je bez osiguranja. Prema podacima STAT-USA-a, u 2019. su troškovi SAD-a za medicinu iznosili skoro 3,6 bilijuna dolara, odnosno 18% BDP-a, što je daleko iznad drugih razvijenih zemalja. No, prosječni očekivani životni vijek Amerikanaca je kraći nego u svih ostalih 25 zemalja članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (eng. Organization for Economic Co-operation and Development, OECD).

 

Ograničeno pokrivanje, visoka ulaganja i niska učinkovitost su značajke američkog medicinskog sustava, koji je često pod kritikama, Anne Case i Angus Deaton, profesori na američkogm Sveučilištu Princeton su u knjizi „Smrt od očaja i budućnost kapitalizma“ istaknuli kako američka medicinska djelatnost ne postoji radi zdravlja građana, već radi povećanja bogatstva medicinskih investitora.

— Amerikanci čine 5% svjetskog stanovništva ali plaćaju 50% cijene lijekova u cijelom svijetu

Najočitije je kako su zahvaljujući monopolu nekoliko velikih farmaceutskih firma na tržištu, SAD postale jedna od zemalja s najvišom cijenama lijekova u svijetu. Ezekiel Emanuel, nekadašnji visoki savjetnik Bijele kuće je rekao kako je „američko stanovništvo manje od 5% svjetskog, ali plaća 50% cijene lijekova u cijelom svijetu.“ Zaklada obitelji Kaiser (eng. Kaiser Family Foundation, KFF), američka neprofitna organizacija za javno zdravstvo, je objavila podatke prema kojima je više od 19 milijuna američkih građana moralo otputovati u Kanadu ili Meksiko radi nabavke lijekova, zbog previsoke cijene u SAD-u.

Prema izvješću „Međunarodna usporedba cijena i obujma zdravlja“ objavljenom 2017. je cijena operacije slijepog crijeva u Velikoj Britaniji bila 3050 dolara, a u SAD-u u prosjeku oko 13 tisuća dolara. Nakon izbijanja epidemije bolesti COVID-19 je, prema analizi KFF-a, pacijent koji boluje od te bolesti bez medicinskog osiguranja, ali i bez komplikacija, prosječno za liječenje trebao platiti oko 9800 dolara, a ako bi se javile komplikacije, račun bi premašio 20 tisuća dolara. Zato je, prema anketi, u SAD-u od svakih 11 pacijenata jedan odbio liječenje od bolesti COVID-19 zbog visoke cijene.

— Razlog teškog napretka medicinskih reformi u SAD-u

Sustav zdravstvenog osiguranja je postao “moljac” koji utječe na američki konkurentnost je ocjena Warrena Buffeta koja predstavlja mišljenje dobrog djela Amerikanaca. Međutim, ipak reforma zdravstvenog osiguranja u toj zemlji teško napreduje, a iza cijele priče je zanimljiv razlog.

S jedne strane, politička polarizacija je pojačala sporove između dvije američke stranke. Na primjer, Barack Obama je tijekom svog mandata potpisao Zakon o pristupačnoj skrbi, a sadašnja američka administracija je nakon dolaska na vlast odmah promijenila stavku „obavezno osiguranje“ u „osiguranje po volji“. S druge strane, dok obični američki građani pate zbog visokih medicinskih cijena, interesne skupine zgrću neviđeno bogatstvo.

— Nijedna stranka ne želi ugroziti interese medicinskog sustava

Prema američkim medijima, godišnji trošak za američku medicinsku industriju je oko 500 milijuna dolara, a medicinski lobi je najbrojniji. Tijekom predsjedničkih izbora 2020. je američka farmaceutska industrija kandidatima donirala 7,5 milijuna dolara.

U SAD-u, povezane interesne grupe koriste profit kao politički alat, lobirajući kako bi medicinski zakoni i propisi bili u skladu s njihovim potrebama radi zgrtanja većeg profita, a cijeli ovaj proces je postao nedodirljiv. Bez obzira na stranku na vlasti, neće biti reforme medicinskog sustava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.