S BDP-om iznad 100 bilijuna yuana, rast kineskog gospodarstva premašuje očekivanja i doprinosi oporavku svijeta

Kineski cjelogodišnji BDP je prešao 100 bilijuna yuana te je iznosio 101,6 bilijuna yuana, sa stopom rasta od 2,3%. Kineska vlada je 18. siječnja objavila gospodarske podatke za 2020., a za brojne pokazatelje su inozemni mediji procijenili kako su nadmašili očekivanja. Novinska agencija Bloomberg je objavila kako gospodarski rast Kine pomaže oporavku globalnog gospodarstva.

— Ispunjeni glavni ciljevi određeni u vladinom radnom izvješću

Što se tiče se makrogospodarskih pokazatelja, kinesko gospodarstvo se nakon pada u prvoj četvrtini oporavljalo tromjesečje po tromjesečje, a samo u četvrtom tromjesečju je naraslo za 6,5%, što je za 0,7 postotnih bodova više nego u istom razdoblju 2019.. Prošle godine je broj novozaposlenih u ruralnim područjima iznosio 11,86 milijuna, što je više od postavljenog cilja, rast prihoda građana je otprilike na istoj razini s rastom gospodarstva, a vanjska trgovina i investicije su se povećali unatoč nepovoljnoj situaciji. Općenito gledajući, glavni ciljevi makroekonomske regulacije određeni u vladinom radnom izvješću početkom prošle godine su ispunjeni, čak i bolje nego u planu. Posebno je bitno što je Kina, svladavajući nevolje i izazove, povijesno iskorijenila apsolutno siromaštvo, čime se još jednim korakom približila velikom cilju dovršetka izgradnje umjereno prosperitetnog društva.

— Digitalno gospodarstvo je velika potpora oporavku potrošnje u Kini

Početkom ovog mjeseca je Svjetska banka predvidjela da će globalno gospodarstvo 2020. završiti s padom od 4,3%. Kako je u takvoj depresiji kinesko gospodarstvo moglo narasti za 2,3%? Tržišna prednost i inovacija su glavne tajne. Ogromno potrošačko tržište s 1,4 milijardom stanovnika predstavlja posebnu prednost Kine u obrani od rizika. U 2020. je obujam internetske maloprodaje u Kini prešao 11,76 bilijuna yuana, sa stopom rasta od 10,9% u odnosu na 2019., a digitalno gospodarstvo je brzim razvojem postalo snažna potpora oporavku potrošnje u Kini.

— Kina stabilizira globalni industrijski i opskrbni lanac

U današnje vrijeme gospodarske globalizacije, nijedna zemlja se ne može sama očuvati od rizika i izazova. Kina je, s dubokom sviješću o tome, svijetu pružila rješenje izgradnje zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu, kako bi realizirali dijeljenje rezultata i zadovoljstvo svih strana. U 2020 je obujam izvoza i uvoza robe narastao za 1,9%, a praktično korištenje inozemnog kapitala je u prvih 11 mjeseci naraslo 6,3%. Kineski rezultati su odigrali važnu ulogu u zadovoljavanju potrebama građana za protuepidemijskim potrepštinama i radom od kuće širom svijeta, što je stabiliziralo globalne industrijske i opskrbne lance.

— Otvaranjem i reformama doprinese svijetu više mogućnosti

To nije sve. Prošle godine je ubrzala izgradnja Luke slobodne trgovine na Hainanu, službeno je potpisano Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo (eng. Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) i dovršeni su pregovori oko „Sveobuhvatnog sporazuma o ulaganju između Kine i EU-a.“ Kina, zemlja koja neprestano napreduje prema institucionalnoj reformi će svijetu donijeti više mogućnost i većim poticajem. Kao što je rekao Raquel León de la Rosa, stručnjak za kineska pitanja iz Meksika: “Kina, kao važan pokretač svjetskog gospodarskog rasta svijeta, će nastaviti doprinositi gospodarskom oporavku svijeta.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.