Čelnik kineskog statističkog ureda pohvalio BDP Kine u 2020. kao “još jedan veliki korak”

Kineski bruto domaći proizvod je u 2020 prešao prag od 100 bilijuna yuana (15,42 bilijuna američkih dolara), pokazali su u ponedjeljak službeni podaci.

“Ova postignuća pokazuju kako je kineska gospodarska znanstvena i sveobuhvatna snaga skočila još jednim velikim korakom,” rekao je Ning Jizhe, čelnik Nacionalnog ureda za statistiku.

Ova teško stečena postignuća označavaju novu gospodarsku prekretnicu za kineskog gospodarstvo nakon što je kineski BDP po glavi stanovnika u 2019. prvi put u povijesti prešao 10 000 američkih dolara.

Prelazak praga od 100 bilijuna juana je također značajno za Kinu u radovima na izgradnji moderne socijalističke zemlje, drugom kineskom stoljetnom cilju, rekao je Ning.

Kinesko gospodarstvo, koje je naraslo s 10 bilijuna yuana od prije 20 godina, sad vjerojatno čini 17% globalnog gospodarstva, rekao je Ning na tiskovnoj konferenciji, pripisujući rast napretku u područjima poput proizvodnje žitarica, industrijske proizvodnje, izgradnje visokobrzinskih željeznica i 5G tehnologija.

Ističući kako Kina ostaje najveća zemlje u razvoju na svijetu je Ning rekao kako je kineski BDP po glavi stanovnika još manji od globalnog prosjeka i u zaostaje za glavnim razvijenim zemljama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.