Telefonski razgovor kineskog i američkog predsjednika šalje pozitivan signal

Jedanaestog veljače, odnosno na Chuxi, posljednji dan stare godine po kineskom lunarnom kalendaru, su kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega Joe Biden telefonski uputili međusobne novogodišnje čestitke i razgovarali o bilateralnim odnosima te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

To je bio prvi put kako su dva predsjednika razgovarali telefonski nakon stupanja na dužnost nove američke administracije. U obje zemlje smatraju kako je jučerašnji razgovor svijetu poslao pozitivan signal te pokazao kako su predsjednici Kine i SAD-a voljni poboljšavati i kontrolirati bilateralne odnose svojih zemalja.

Xi Jinping se tijekom razgovora osvrnuo na razvoj i obnovu odnosa između Kine i SAD u proteklih pola stoljeća, ističući kako suradnja Kine i SAD-a donosi korist objema stranama, a rat štetu i kako je suradnja jedini ispravan izbor. Joe Biden je četiri puta posjetio Kinu i nije mu nepoznata. Nakon stupanja na dužnost je više puta rekao kako je suradnja s Kinom nužna. Očito je kako su dobri bilateralni odnosi Kine i SAD u skladu s interesima obje zemlje i pomažu u rješavanju niza problema.

Biden je tijekom razgovora rekao kako Kina i SAD trebaju izbjegavati nesuglasice i provoditi suradnju te napomenuo kako je voljan voditi iskrene i konstruktivne dijaloge s Kinom radi jačanja upoznavanja i izbjegavanja nesporazuma. SAD su donijele ispravan izbor.

Xi Jinping je tijekom razgovora pozvao obje zemlje na doprinose svjetskom miru i razvoju te rekao „Suradnja Kine i SAD omogućuje brojne značajne stvari i za obje zemlje i svijet, a međusobno sučeljavanje donosi će donijeti štetu njima i svijetu.” To je dosljedan kineski stav koji pokazuje odgovornost velike zemlje tijekom borbe protiv širenja epidemije i obnove gospodarstva.

Biden je opisujući svoju diplomatsku politiku rekao kako se američka diplomacija vratila. Nadamo se da se prava američka diplomacija neće pridržavati unilateralizma i izolacionizma ili zauzimati stav „prvo Amerika”. Nadamo se da će SAD praktično preuzeti odgovornosti velike zemlje i s Kinom pružiti doprinose svijetu.

Volja za mirnim suživotom Kine i SAD i zajednički razvojem je stalna i nepromijenjena, a odluka o zaštiti državnog integriteta, sigurnosti i razvojnih interesa je također čvrsta. Xi Jinping je to ponovio kad je riječ o Tajvanu, Hong Kongu i Xinjiangu. Kako je rekao, riječ je o kineskim unutrašnjim poslovima i SAD moraju prihvatiti da je poštovanje kineskih ključnih interesa preduvjet i osnova za poboljšanje međusobnih odnosa.

Ove godine se obilježava 50, godišnjica tajnog posjeta Kini Henryja Alfreda Kissingera, čovjeka koji je potaknuo razvoj odnosa između Kine i SAD-a. U svojoj knjizi „O Kini“ je Kissinger napisao da su čelnici Kine i SAD-a, kada su prvi put odlučili obnovit bilateralne odnose, nadilaženjem trenutnih nesuglasica dali veliki doprinos boljoj budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.