WTO pozdravila prvu šeficu Afrikanku

Članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO-a – World Trade Organization) su se u ponedjeljak konsenzusom složile oko imenovanja Ngozi Okonjo-Iweale, bivše ministrice financija Nigerija, kao iduće generalne direktorice, stoji u WTO-ovoj objavi za tisak.

Odluka je donesena na specijalnom sastanku Glavnog vijeća WTO-a na kojem je ova veteranka Svjetske banke službeno odabrana.

“Dr. Okonjo-Iweala će postati prva žena i prva Afrikanka na čelu WTO-a. Preuzet će dužnost 1. ožujka, a njen mandat, koji se može obnoviti, će isteći 31. kolovoza 2025.”, objavio je WTO.

Upućujući “najtoplije čestitke” Okonjo-Iweali je predsjednik Glavnog vijeća David Walker rekao: “Ovo je vrlo značajan trenutak za WTO“.

Okonjo-Iweala (66) je globalna financijska stručnjakinja, ekonomistica i međunarodna razvojna profesionalka s preko 30 godina radnog iskustva diljem svijeta.

Dva puta je služila kao ministrica financija Nigerije i kratko kao ministrica vanjskih poslova te ima 25-godišnju karijeru u Svjetskoj banci, gdje je bila i upravna direktorica operacija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.