Član SZO-ove misije rekao kako je “krajnje nevjerojatno” da je COVID-19 pobjegao iz laboratorija u Wuhanu

“Izuzetno je nevjerojatno” da je SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, pobjegao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, rekao je u ponedjeljak član stručne ekipe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a) upućene u Kinu radi misije za traženje podrijetla bolesti COVID-19.

“Politički najosjetljivija opcija koju smo pregledavali je bila je li virus pobjegao iz laboratorija”, napisao je profesor Dominic Dwyer sa Sveučilišta u Sydneyu u članku za The Conversation, mrežu izdavača vijesti i analiza temeljenih na istraživanjima. “Zaključili smo kako je to krajnje malo vjerojatno.”

Institut virologije u Wuhanu je “impresivno istraživačko postrojenje i čini se kako se njime dobro upravlja i obraća pozornost na zdravlje osoblja”, rekao je Dwyer. Profesor je također rekao kako je saznao da se uzorci krvi znanstvenika redovito prikupljaju i pohranjuju, a “nisu pronađeni dokazi o antitijelima na koronavirus”.

Prema Dwyeru je klinička epidemiološka skupina unutar ekipe proučila velik broj relativnih podataka i informacija te “nije pronašla jasne dokaze o značajnoj cirkulaciji bolesti COVID-19 u Wuhanu tijekom drugog dijela 2019. prije prvog slučaja.”

Dwyer je rekao da je ova SZO-ova misija samo prva faza istrage. “Istražitelji će također dalje tragati za podacima kako bi istražili dokaze je li virus cirkulirao Europom, na primjer, ranije tijekom 2019.”, napomenuo je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.