Što će SAD spasiti od rasizma?

Uskoro će biti objavljena presuda američkom policajcu optuženom za ubojstvo muškarca afričkog porijekla Georgea Floyda. Iako je ovaj incident izazvao ogroman val prosvjeda širom SAD-a, stvarna situacija se nije promijenila. Stanovnici SAD-a se i danas suočavaju s rasizmom na svakom koraku.

Na 46. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a su brojni UN-ovi specijalni izvjestitelji za ljudska prava i drugi stručnjaci objavili zajedničku izjavu i pozvali američku vladu na poduzimanje opširnih reformnih mjera, kako bi spriječila nasilno ponašanje policajaca i uložila nastojanja u rješavanje pitanja rasizma i rasne diskriminacije.

Kina će uskoro objaviti „Izvješće o američkom kršenju ljudskih prava tijekom 2020.“. Kako doznajemo u izvješću, stopa zaraze bolešću COVID-19 Amerikanaca afričkog porijekla je trostruko, hospitaliziranja peterostruko i smrtnosti dvostruko viša nego kod bijelaca, a mogućnost da američkog stanovnika afričkog porijekla ubije policija je tri puta veća nego kod bijelaca.

Zašto se američki ožiljak rasizma neprekidno širi stotinama godina? Ako pogledamo povijest, rasna diskriminacija i bijela nadmoć nisu okončani završetkom američkog ropstva. Borbe i sukobi nikad nisu prestali, a trag bijele nadmoći liči na gen koji raste unutar tijela SAD-a i postao je najveća prepreka ostvarenju rasne jednakosti.

Ako pogledamo realnost, neaktivnost i kaotična aktivnost američkih političara su pružile poticaj jačanju i širenju rasizma. Naročito su tijekom mandata prošlog saziva američke administracije političari više puta nazivali koronavirusa kineskim virusom, pokušavajući tako izbjeći odgovornosti za neučinkovitu kontrolu epidemije. To je povećalo rasizam i diskriminaciju prema stanovnicima azijskog porijekla i općenito pogoršalo rasne podjele.

To nije sve. Zbog politizacije raznih pitanja, političari koji brinu samo o svojim glasovima nemaju snage za rješavanje pitanja rasne diskriminacije. Kako bi privukli glasove etničkih manjina su obećali bolji život za stanovnike, ali to nitko nije realizirao.

Još sramotnije to što američki političari dopuštaju da unutrašnji rasizam krši ljudska prava, ali se istovremeno upliću u unutrašnje poslove drugih zemalja, naglašavajući da tako štite ljudska prava. Ovakvi očiti dvostruki standard predstavljaju ogromnu nepravdu za američke stanovnike etničkih skupina koji teže rasnoj ravnopravnosti.

Negativni rezultati u rasnoj jednakosti su otkrili prevare u sustavu i strukturi ljudskih prava američkog stila. Ako američka vlada ne poduzme praktične mjere kako bi ih riješila, san koji je sanjao Martin Luther King prije 50 godina će zauvijek ostati san.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.