Kakve prilike svijet očekuje od kineske dvije godišnje sjednice?

Dvije godišnje sjednice su, kao važna platforma za centralizirano objavljivanje kineskih političkih signala,prozor kroz koji svijet promatra Kinu. Kubanska novinska agencija Prensa Latina je u izvješću istaknula kako su, budući da se ove godine obilježava 100. godišnjica osnutka Komunističke partije Kine i početak 14. Petogodišnjeg plana, odluke dviju sjednica još važnije. U današnjoj globalizaciji to nema samo veliki značaj za Kinu, već i za čitav svijet.

Otvorenost je ključna riječ dviju sjednica koja je ove godine privukla veliku pozornost stranih medija. Kina ubrzava izgradnju novog razvojnog obrasca u kojem je glavni oslonac domaći ciklus te se domaći i međunarodni ciklusi međusobno podržavaju i kreće se prema većem opsegu, širem području i dubljoj razini otvaranja. Kinesko tržište postaje svjetsko tržište i donosi opipljive razvojne mogućnosti zemljama širom svijeta.

Mats Harborn, predsjednik tvrtke Scania Kina, europskog proizvođača gospodarskih vozila, je nedavno u intervjuu rekao kako kineska vlada nastavlja uvoditi niz mjera za promicanje gospodarskih reformi i širenje otvaranja te neprestano povećava gospodarsku otpornost i produktivnost. Zbog toga bi signale za promicanje veće razine otvorenosti upućene na dvije ovogodišnje sjednice strana poduzeća trebala pažljivo proučavati radi pronalaska više prostora za razvoj.

Inovacija je još jedna ključna riječ za kineski gospodarski razvoj. U 14. Petogodišnjem planu, predloženom na petom plenarnom zasjedanju 19. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, je navedeno kako bi inovacije trebale biti jezgro kineske modernizacije. Britanski medij Lexology je izvijestio kako je “Kina spremna za preobrazbu s tradicionalnih proizvodnih metoda na tehnološke inovacije. “Trostruko novi” smjer gospodarstva s novim industrijama, formatima i poslovnim modelima kao temeljnim sadržajem eksponencijalno raste i utječe na globalno gospodarstvo .”

Osim toga je kineski zeleni razvoj također privukao veliku pozornost mnogih stranih medija i istraživačkih institucija. U rujnu 2020. se Kina obvezala da će težiti ostvarenju vrhunca otpuštanja ugljičnog dioksida do 2030. i postizanju ugljične neutralnosti do 2060. godine. Na konferenciji o ekonomskom radu Centralnog komiteta KPK-a održanoj u prosincu prošle godine je rad na ova dva cilja postavljen za ključni zadatak ove godine. Očekuje se da će se na dvjema sjednicama formulirati detaljnija mapa puta za postizanje ugljične neutralnosti.

U 2021. će Kina krenuti novim putem prema svestranoj izgradnji moderne socijalističke zemlje. Kako će dvije sjednice odrediti i provoditi razvojne planove za ovu godinu, sljedećih pet godina, pa čak i sljedećih 15 godina će uskoro biti objavljeno. Očekuje se da će to donijeti nove razvojne mogućnosti svijetu. Svakako je Kina s jasnim ciljevima i preciznim planiranjem rijetka stabilizacijska sila u svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.