Kineska sonda Tianwen-1 će sletjeti na Mars u svibnju ili lipnju

Kineska sonda za Mars Tianwen-1 putuje brzinom od 4,8 km u sekundi u orbiti Marsa, a očekuje se kako će sletjeti na taj crveni planet u svibnju ili lipnju, rekao je u četvrtak visoki svemirski stručnjak.

Sonda normalno funkcionira i poslala je prve kineske slike Marsa visoke razlučivosti, koje sadrže veliku količinu znanstvenih podataka, rekao je Bao Weimin, direktor Odbora za znanost i tehnologiju Kineske zrakoplovno-svemirske znanstvene i tehnološke korporacije.

Sonda će pregledati topografiju unaprijed odabranog područja slijetanja i provesti promatranje vremena duž ruta leta, kako bi se izbjegla prašina prilikom slijetanja na Mars, rekao je Bao, koji je također član 13. Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća, najvišeg političkog savjetodavnog tijela u zemlji.

Globalno je lansirano gotovo 50 misija na Mars, ali otprilike dvije trećine nisu uspjele, rekao je Bao, dodajući da je, iako je kinesko istraživanje Marsa započelo kasno, sonda dizajnirana kako bi bila visoko učinkovita i inovativna, s ciljem dovršenja operacija orbitiranja, slijetanja i vožnje roverom po površini u jednoj misiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.