Siniša Maurus: hrvatsko-kineski odnosi izuzetno su dobri

Poznati turistički djelatnik, putopisac, biker i predsjednik Udruge MK Pannonians – Put,  Siniša Maurus za Glas Kine dao je svoj pogled na odnose NR Kine i Republike Hrvatske.

– U svijetlu odnosa Republike Hrvatske i NR Kine u turističkom smislu, protekla godina kao i svuda u svijetu zaustavila je turističke obilaske. Ako se podsjetimo da je broj kineskih turista u predkoronarnoj 2018. bio preko 300 000 turista, a što je bilo povećanje od 46,7 % u odnosu na prethodnu, te je ostvareno preko 400 000 noćenja i 45,9% više u odnosu na 2017. možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je trend i u 2019. nastavljen te je ostvareno povećanje od 53%.

Kineski turisti na svojim putovanjima potroše više od 300 milijuna dolara, a za usporedbu, američki putnici po svijetu potroše približno 150 milijuna dolara. Prema istraživanjima Europske komisije, Kinezima je najvažniji resurs njihovo vrijeme. Stoga su skloni putovati tamo gdje mogu učinkovito i brzo doći, a oni koji dolaze u Europu, žele vidjeti europsku umjetnost, doživjeti njenu kulturu, posjetiti njene male gradove i vidjeti plavo nebo.

Kineski milenijci planiraju sve više kratkih putovanja na daleke destinacije, dok kineski turisti općenito istražuju veći broj dalekih destinacija. Mladi Kinezi uživaju u putovanjima u vlastitom aranžmanu umjesto u velikim grupama, vole kulturu, dobru gastronomiju, nisu zainteresirani za odmor na plaži, ali vole prirodu, bitno im je da imaju mogućnost online plaćanja, ali i konzumacije kineske kuhinje. S obzirom na naše prednosti u tim motivima dolazaka turista iz Kine, smatram da je turizam kao gospodarska grana u postkoronarnom periodu velika prilika za sve dijelove Hrvatske da svojom ponudom povećaju broj dolazaka gostiju iz Kine. Potrebno je raditi na produžavanju  boravka kineskih turista u Hrvatskoj uz nove rute i sadržaje, s tim da bi akcenat trebao biti na  kreiranju  ruta posvećene samo Hrvatskoj, čime bi se oni zadržali sedam do deset dana. Poznato je naime, da oni većinom rade turneje kroz nekoliko država. Uz to je usko vezano pitanje otvaranja izravnih aviolinija koje bi povezivale Hrvatsku i Kinu, o čemu se priča godinama.

Prostor za unaprjeđenje uključuje prihvat u zračnim lukama na kineskom jeziku, veći broj vodiča koji pričaju kineski, lokalne brošure na kineskom, free WiFi rasprostranjenost, više hotelskih kapaciteta, izravni let, vizne olakšice.

Valja iskoristiti i činjenicu da su hrvatsko-kineski odnosi u ovom trenutku izuzetno dobri, pa je zaista pravi trenutak za izlazak na kinesko turističko tržište, zaključuje Maurus.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.