Kina poziva relevantne stranke da se prestanu miješati u poslove Hong Konga: Glasnogovornik

Kina je pozvala relevantne stranke da strogo poštuju međunarodno pravo i osnovne norme koje reguliraju međunarodne odnose i da se prestanu na bilo koji način miješati u poslove Hong Konga i kineske unutarnje poslove, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin iznio je ovo nakon što je Republika Bjelorusija u petak dala zajedničku izjavu u ime 70 zemalja na 46. zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava kako bi podržala kinesku poziciju i mjere o pitanjima vezanim uz Hong Kong i usprotivila se zlouporabi takvih pitanja od strane zapadnih zemalja i miješanju u kineska unutarnja pitanja.

Naglašavajući da je nemiješanje važno načelo Povelje UN-a i temeljna norma koja regulira međunarodne odnose, a Hong Kong SAR neotuđivi je dio Kine, te njezini poslovi su kineske unutarnje stvari, zajednička izjava poziva relevantne stranke da ozbiljno poštuju kineske suverenitet i prestati se miješati u poslove Hong Konga i Kine, rekao je Wang.

Wang je rekao da je Kina predana načelu “jedna zemlja, dva sustava”, “Hongkonžani koji upravljaju Hong Kongom” i visokom stupnju autonomije. Relevantne mjere središnje vlade za Hong Kong bolje će zaštititi legitimna prava i slobode koje uživaju stanovnici Hong Konga, promicati dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i pridonijeti postojanoj i uspješnoj provedbi načela “jedne zemlje, dva sustava”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.