Životna atmosfera u Wuhan dokazuje kinesku odgovornost

Trešnje koje cvjetaju privlače mnoštvo turista, trgovinske ulice s gužvom i znamenita zgrada Huanghelou koja svijetli tijekom noći su slika sadašnjeg Wuhana. Brzina kojom se ovaj grad obnovio u godini dana je nevjerojatna.

Wuhan je 8. travnja 2020. okončao 76-dnevne kontrole ulaznog i izlaznog prometa i time započeo obnovu društva i gospodarstva. Podatak koji vrijedi spomenuti je da je Wuhan, savladavši utjecaj epidemije u 2020., ponovno ušao među prvih deset gradova po opsegu gospodarstva, a dodana vrijednost digitalnog gospodarstva je činila 40% gradskog BDP-a.

Wuhan se tijekom prošle godine brzo obnovio. To je ponovno pokazalo kako je „zaključavanje grada“ bila razborita i učinkovita odluka za prevenciju daljnjeg širenja bolesti. Glavni urednik časopisa Lancet Richard Horton je rekao kako je Kina zaključavanjem Wuhana svijetu omogućila vrijeme za reakciju na epidemiju, što nije bila samo ispravna odluka, već je i pokazalo drugim zemljama kako treba reagirati na hitnu prijetnju zarazne bolesti, „Mislim da trebamo Kini, a naročito Wuhanu, zahvaliti na naporima uloženima u borbu protiv epidemije, “, rekao je.

Wuhan je tijekom godinu dana bio prozor kroz koji je svijet gledao Kinu. Pokazao je kako je Kina ulaganjem ogromnih napora učinkovito stavila epidemiju pod kontrolu te ponovno pokrenula rad i proizvodnju i obnovila gospodarstvo.

Zahvaljujući pružanju više od 220 milijardi maski za svijet, pomoći za 150 zemalja i 10 međunarodnih organizacija te cjepiva za 80 zemalja i tri međunarodne organizacije je tijekom borbe protiv pandemije postojala neprekidna opskrba kineskim proizvodima, koji su zadobili zahvale i pozitivne ocijene iz brojnih zemalja.

Istovremeno se kinesko gospodarstvo u prošloj godini stabilno obnovilo, što je pružilo snažnu podršku svjetskom gospodarstvu, koje je u oštrom padu. Zahvaljujući nizu preciznih politika i naporima kineskog naroda je bruto domaći proizvod u 2020. premašio 100 bilijuna juana, a Kina je bila jedino gospodarstvo koja je u 2020. postiglo gospodarski rast. Kineska vrijednost izvoza i uvoza je u 2020. porasla za 1.9%, a obujam korištenja stranog kapitala za 6.2%, Kina je imala važnu ulogu u stabilizaciji globalnih lanaca opskrbe i pomogla je u obnovi svjetskog gospodarstva.

Nedavno je Međunarodni monetarni fond objavio „Izvješće o prognozama svjetskog gospodarstva“ u kojem je predvidio kako će u 2021. rast svjetskog gospodarstva dostići 6%, a kineskog 8,4%. Očito je kako je međunarodna zajednica priznala kinesku politiku i ima povjerenja prema kineskoj budućnosti. Nema sumnje da će Kina, koja ubrzava izgradnju novog razvojnog sustava, svijetu donijeti više prilika za zajednički razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.