U četvrtak,, 27. svibnja 2021., s početkom u 18 sati održat će se osmo predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka. Riječ je o predavanju prof. dr. sc. Sanjice Faletar Tanacković, prof. dr. sc. Kornelije Petr Balog i Silvije Dološić „Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji“.

Sanjica Faletar Tanacković redovita je profesorica na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek. Njezini znanstveni interesi usmjereni su na problematiku knjižničnih usluga za društveno isključene skupine (npr. pripadnike nacionalnih manjina, osobe oboljelih od Alzheimerove bolesti) te njihove informacijske potrebe i ponašanje, na upravljanje knjižničnim zbirkama i knjižničnu arhitekturu te obrazovanje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti. Objavila je niz znanstvenih radova, jednu monografiju, uredila nekoliko zbornika te je sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih projekata. Ove je godine dobila Nagradu za izvrsnost u znanosti (za područje društvenih znanosti) Filozofskog fakulteta Osijek.

Kornelija Petr Balog redovita je profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek. Njezini znanstveni interesi usmjereni su prema organizaciji informacija, predmetnom označivanju i dohvaćanju informacija, mjerenju uspješnosti poslovanja, informacijskim potrebama društveno isključenih skupina (oboljeli od Alzheimerove bolesti i njihovi skrbnici, građani treće životne dobi). Objavila je niz znanstvenih radova, jednu monografiju te je sudjelovala u nizu domaćih i međunarodnih projekata. Godine 1998. dobila je nagradu Eva Verona koja se dodjeljuje mladim knjižničarima, članovima Hrvatskog knjižničarskog društva, za posebno zalaganje u radu, inovacije i promicanje knjižničarske struke.

Silvija Dološić prva je sveučilišna specijalistica za ljudska prava Republici Hrvatskoj i autorica prvog multidisciplinarnog rada o ljudskim pravima oboljelih od Alzheimerove bolesti

(2016). Osnivačica je i predsjednica udruge „Memoria“ Osijek. Dugogodišnja je predavačica na konferencijama o Alzheimerovoj bolesti (EdukAl) i kongresima palijativne skrbi. Od 2012. do 2015. bila je vanjska suradnica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova. Dobitnica je brojnih zahvalnica i priznanja za doprinos ljudskim pravima žena te promicanje palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, kao i priznanja Prijatelj demencije.

U predavanju će se predstaviti rezultati dvogodišnjeg interdisciplinarnog projekta koji dijeli naziv s nazivom ovog predavanja, a koji je trajao do 31. prosinca 2020. Cilj je projekta bio utvrditi informacijske potrebe osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, članova njihovih obitelji i/ili skrbnika vezane uz financijska, socijalna, mirovinska, nasljedna, zdravstvena i druga prava i pitanja te obrasce njegova ponašanja. Na projektu su se okupili istraživači iz različitih znanstvenih disciplina relevantnih za tu problematiku s informacijskog, pravnog i medicinskog aspekta. Osnovni je zaključak provedenih istraživanja da postojeće zakonske mjere i politike nisu posebno okrenute potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti te da zapravo krše njihova temeljna ljudska prava. Također je utvrđeno da u Osijeku ne postoji odgovarajući sustav podrške (zdravstveni, socijalni, informacijski) za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i članove njihove obitelji te da većina njihovih potreba ostaje nezadovoljena.

Predavanje se neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, već preko aplikacije Zoom.

Svi zainteresirani za predavanje mogu se pridružiti na Zoomu pomoću sljedećih podataka:

https://zoom.us/j/92931122495?pwd=eFBHUXo0UGRFNDZrRXl0KzJFdXBSZz09

Meeting ID: 929 3112 2495

Passcode: 331789

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.