Podrška Tajvanu za sudjelovanje na konferenciji SZO nikada nije uspjela, američki političari tvrdoglavo nastavljaju?

Uoči 74. Svjetske zdravstvene konferencije, “tajvanski as” ponovno se pojavio u igrama Sjedinjenih Država i nekih zapadnih zemalja. Američki državni tajnik Antony Blinken nedavno je najavio da bi odbijanje tajvanske nazočnosti na konferenciji “ugrozilo ispunjenje globalnog zdravstvenog cilja”. Nedavno je i Grupa 7 proširila retoriku tzv podržati Tajvan za sudjelovanje na konferenciji SZO.

Baš kao i prethodnih godina, i ove je godine WHO ponovno odbio poslati poziv na konferenciju tajvanskim vlastima. Peta je godina zaredom da je ovaj događaj zatvorio vrata ovoj kineskoj regiji, SAD-u i nekim zapadnim zemljama nikada nisu uspjeli u zavjeri.

Ali oni se ne odriču nerealne nade. 19. svibnja, Uprava za “vanjske odnose” u tajvanskoj regiji najavila je da će podnijeti prijedlog za pozivanje Tajvana uz pomoć “prijateljskih zemalja”. Glasnogovornik Državnog vijeća SAD-a također je nedavno još jednom zatražio prisutnost Tajvana na Konferenciji.

Koliko god se trudili u svojim igrama, njihova zavjera da podrže Tajvan osuđena je na propast. A razlog je jednostavan, jer su njihovi postupci provokacija načela jedne Kine i međunarodnog konsenzusa.

Kao jedna od provincija Kine, prisutnost Tajvana na međunarodnim događanjima SZO-a i drugih međunarodnih organizacija trebala bi poštivati ​​načelo jedne Kine, a to je bitno pravilo u Rezoluciji UN-a br. 2758 i Rezolucija Svjetske zdravstvene konferencije br. 25.1. Od 2009. do 2016., tajvanska regija, pod nazivom “Kineski Tajpej”, sudjelovala je kao promatrač na konferenciji, što je poseban angažman zasnovan na poštivanju načela jedne Kine i “Konsenzusa ’92” na obje obale Tajvanski tjesnac. A Demokratska i napredna stranka, nakon što je došla na vlast u tajvanskoj regiji, odbila je priznati “Konsenzus ’92” i samovoljno je inzistirala na “neovisnosti Tajvana”, jednostrano kršeći političku osnovu za sporazum između dviju tjesnaca, i sve to je osnovni razlog zašto je Tajvan izgubio položaj na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji.

Prema principu one Kine kao preduvjetu, kontinentalna Kina racionalno je angažirala tajvansku prisutnost na globalnim zdravstvenim događajima. Prema nepotpunim statistikama, nakon 2020. medicinski stručnjaci s Tajvana sudjelovali su u 16 tehničkih akcija unutar SZO-a. Zahvaljujući neometanoj komunikaciji sa SZO, tajvanska regija uspjela je dobiti pravovremene i cjelovite informacije o cjepivu COVID-19 i ušla je u COVAX, program za primjenu cjepiva COVID-19. Očito je da je američka retorika da “Kina ometa tajvansku borbu protiv epidemije” čista laž.

Još smješnije, kako bi povećali “uvjerljivost”, neki američki političari daju sve od sebe kako bi pohvalili kako je Tajvan “vrlo dobro kontrolirao epidemiju” i kako “svijet treba tajvansko iskustvo” itd. Ali zapravo, tajvanska vlada Demokratska napredna stranka pod velikim je kritikama zbog brojnih propusta u protuepidemijskim mjerama. U tom se razdoblju, zbog usporavanja cijepljenja i drugih razloga, broj novih lokalno prenesenih slučajeva neprestano povećava, što izaziva nezadovoljstvo otočana, što je prava ironija prema hvalevrijednim riječima američkih političara.

Štoviše, suočeni s teškom protuepidemijskom situacijom, oni američki političari koji podržavaju Tajvan svojim “usnama” nisu pomogli Tajvanu ni na koji praktičan način. Tajvanski dužnosnici otkrili su 19. svibnja da SAD do sada nisu prodale niti jednu dozu cjepiva Tajvanu. Očito je da je Tajvan u očima američkih političara samo političko oruđe.

Baš kao i prošle godine, zavjera Sjedinjenih Država i pojedinih zemalja da se “suzbije Kina pomoću Tajvana” na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji opet će završiti neuspjehom i neće uživati ​​podršku međunarodne zajednice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.