Stručnjakinja: Treba objektivno prosuditi rezultate pregovora o investicijskom sporazumu Kine i EU-e

Europski parlament je nedavno „zamrznuo“ raspravu o usvajanju Investicijskog sporazuma Kine i EU-e, o čemu je istraživačica Instituta za globalna pitanja Sveučilišta Tsinghua Zhou Xiaoyan rekla kako je riječ o sporazumu u obostranom interesu, koji je koristan za Kinu, EU i svijet. Kina i Europa trebaju objektivno prosuditi rezultate tog sporazuma i njegov budući utjecaj na trgovinske odnose Kine i EU-e.

Kako je rekla Zhou Xiaoyan, investicijski sporazum Kine i EU-e je kvalitetan i stvoriti će ogromne prilike za poduzeća s obje strane. U sporazumu obje strane obećavaju otvaranje tržišta, s obnovljivom energijom, vozilima na nove oblike energije, financijskim uslugama, zdravstvenom skrbi i zaštitom okoliša kao prosperitetnim područjima buduće međusobne suradnju.

Prema Zhou Xiaoyan, nakon epidemije i obnove svjetskog gospodarstva je potrebno što ranije potpisati investicijski sporazum Kine i EU-e. Kina i EU, dva najveća svjetska gospodarstva su izrazile podršku izgradnji visoke razine međunarodnih trgovinskih kriterija. Investicijski sporazum Kine i EU-e je značajan za redoviti razvoj globalne trgovine nakon epidemije te dvije strane trebaju biti odgovorne i unaprijediti provedbu nadležnih kriterija, kako bi pokazale volju za zajedničkom reakcijom na izazove i inzistiranje na dijalogu i multiratelarizmu te pružile pozitivnu snagu obnovi svjetskog gospodarstva.

„Općenito, iako trenutno postoje nekim prepreke u provedbi tog sporazuma, ipak je u skladu s osnovnim zajedničkim interesima Kine i EU-e. Očekujem da će se pregovori oko sporazuma vratiti na objektivan put te vjerujem kako će dvije strane zajedničkim naporima što skorije zaključiti sporazum te donijeti dobrobit narodima i poduzećima s obje strane“, dodala je Zhou.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.