Zamoliti informativne agencije da istraže izvor koronavirusa? Sjedinjene Države trebale bi prvo proći istragu međunarodne zajednice

26. svibnja američki predsjednik Joseph Robinette Biden izdao je informativnoj organizaciji odredbu o istraživanju izvora koronavirusa, uključujući i to dolazi li koronavirus iz laboratorija ili iz prirode. Zatražio je da nadležna tijela podnesu izvješće o istrazi u roku od 90 dana. Istodobno je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti surađivati ​​s partnerima i apelirati na Kinu da sudjeluje u međunarodnoj istrazi.

Izvor virusa je znanstveno pitanje, zašto to zahtijevaju informativni zaposlenici? Istraživanje izvora virusa u Kini već je završeno, zašto bi se na njega i dalje trebalo “žaliti”? Ne možemo ne pomisliti da je vlada Georgea Walkera Busha prisilila obavještajne službe da potraže dokaze širom svijeta da Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje, što je potpuno “zasnovana na krivnji” istraga.

Poznato je da je Svjetska zdravstvena organizacija krajem ožujka objavila zajedničko izvješće SZO-a i Kine o istraživanju izvora koronavirusa, potvrđujući da je koronavirus “izuzetno malo vjerojatno” da se na ljude prenese iz laboratorija. A nedolično ponašanje kao šira odgovornost od Trumpove administracije kritizirao je cijeli svijet.

Neke američke ličnosti, povodom pogrešne osude trenutne situacije u vezi s epidemijom, vjeruju da će se prevencija protiv COVID-19 završiti cijepljenjem. Oni se plaše nadolazeće krize preuzimanja odgovornosti i ponovno su podnijeli argument “curenja iz laboratorija”. Ovim žele ponovno skrenuti pozornost na Wuhana s namjerom da pronađu “žrtvenog jarca”.

Pronalaženje izvora virusa globalni je zadatak. Slučajevi COVID-19 pronađeni su širom svijeta na početku razdoblja epidemije, pa izvor virusa treba tražiti širom svijeta. Sjedinjene Države, kao zemlja s najgorom epidemijskom situacijom, trebale bi se aktivno koordinirati na ovom području. Ako će shvatiti “curenje laboratorija” kao misao istrage, tada prvo trebaju istražiti sebe.

U ožujku 2020., bivši bivši voditelj Redfieldovog centra za kontrolu bolesti priznao je da među smrtnim slučajevima u sezoni gripe u rujnu 2019. ima i smrtnih slučajeva od COVID-19. Kada se pojavio prvi američki pacijent s COVID-19? To treba razjasniti u drugoj fazi globalne istrage izvora virusa.

Pronalaženje izvora virusa trebalo bi se oslanjati na znanost, a ne na politiku. Tko ne poštuje ovo načelo, tko će dobiti kaznu – to je mnogo puta potvrđeno kroz razne činjenice u proteklih godinu dana. Američki političari još uvijek žele ponoviti iste pogreške? Neki Amerikanci značenje brkaju s velikim i važnim pitanjima, a namjera im je prebaciti odgovornost. Kako će Sjedinjene Države pozvati SZO da istraži izvor virusa, kao što je to učinila Kina? Sjedinjene Države trebaju odgovoriti svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.