Kina se zakonodavstvom uspješno suprotstavlja hegemonizmu

Stalni odbor Svekineskog narodnog kongresa, odnosno kineske skupštine, je 10. lipnja usvojio „Zakon o suzbijanju stranih sankcija”. Zakon omogućuje Kini više alata za protivljenje sankcijama, uplitanju i upravljanju produženom rukom, kojima će snažnije zaštititi državni suverenitet, sigurnost i razvojne interese te međunarodnu ravnopravnost i pravdu.

„S čovjekom koji ugrožava druge se treba obračunati na njegov način“, je kineska drevna izreka koja prikazuje razloge usvajanja novog zakona. U posljednje vrijeme pojedine zapadne zemlje, radi blaćenja i suzbijanja Kine, korištenjem Xinjianga i Hong Konga te drugih pitanja, putem domaćih zakonodavstva provode sankcije protiv kineskih državnih službi i osoblja, čime se upravljanjem produženom rukom grubo upliću u kineske unutarnje poslove te krše međunarodne zakone i osnovna pravila međunarodnih odnosa, što zadaje teški udarac međunarodnom sustavu s UN-om kao jezgrom.

Iz naslova zakona je jasno vidljivo kako je riječ o protumjeri, budući da Kina nije izazvala problem, veće je odlučno rekla „ne“ i usprotivila se provokacijama. Suočena s agresivnim unilateralnim sankcijama pojedinih zapadnih zemalja je Kina ravnopravno zakonskim sredstvima pokrenula pravovremene i potrebne protumjere. Nije riječ samo o zaštiti dostojanstva i suštinskih državnih interesa, već i o pridržavaju načela neuplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja i ravnopravnosti suvereniteta te protivljenju hegemonizmu i politici moći.

Potrebno je istaknuti kako su kineske pravedne protumjere namijenjene entitetima i osobama koji se grubo upliću u kineske unutrašnje poslove te blate i napadaju Kinu, a ne tržišnim subjektima i običnim građanima koji legalno posluju. Odlučnost Kine u otvaranju i reformi te dosljednom oblikovanju poslovnog okoliša prema tržišnim zakonima je nepokolebljiva.

S pozadinom velikih promjena kakve u svijetu nije zabilježena u proteklih sto godina je Kina usvajanjem „Zakona o suzbijanju stranih sankcija“ još jednom poslala jasan signal odlučnog protivljenja unilateralizmu i politici moći te zaštite međunarodnog sustava s UN-om kao jezgrom i međunarodnog poretka s međunarodnim zakonima kao temeljem. Ako američki i zapadni pojedinci nastave nametati unilateralne sankcije Kini, trebaju prvo dobro razmisliti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.