Posljednji dijelovi za Pelješki most stigli su iz Kine

Kineski specijalni teretni brod “Razvojni put”, koji je prije dva tjedna isplovio prema Hrvatskoj s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, uplovio je u vode ispred luke Ploče.

Brod “Delepoment Way”, izgrađen 1983. godine, plovi pod panamskom zastavom, a dugačak je 215, a širok 34 metra. Zbog manjih problema brod se zaustavio na Otranskim vratima na ulazu u Jadransko more, no zadržavanje je trajalo samo jedan dan.

Prema riječima voditelja projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslava Šegedina, jednodnevno kašnjenje broda “Razvojni put” neće utjecati na dinamiku radova na mostu.

“Već imamo 25 segmenata za instaliranje na gradilištu. Očekuje se da bi posljednji segmenti mogli biti instalirani do 15. kolovoza. Zaposlenici kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation rade pojačanim intenzitetom i nema sumnje da radovi neće biti završeni na vrijeme. “Iako je u prošlosti bilo zastoja na gradilištu zbog pandemije koronavirusa, rokovi nisu prekoračeni”, rekao je Jeroslav Segedin.

“Nakon carinskih formalnosti, brod će nastaviti ploviti prema vodama gradilišta Pelješkog mosta”, rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

“Čim se završe carinske formalnosti, pilot će ga odvesti na sidrište u pratnji drugog tegljača iz luke Ploče. Brod mora biti stalno usidren i ne smije ugroziti siguran promet ostalih plovila prema susjednoj Bosni i Hercegovine i Malostonskog kanala. “na sidrištu dva mjeseca, odnosno do 31. srpnja, uz sve propisane sigurnosne uvjete. Za to vrijeme posada se neće iskrcati s broda”, rekao je Joško Nikolić.

Na Pelješkom mostu postavljeno je 75 posto rasponske konstrukcije, a građevinski radovi trebaju se završiti do proljeća 2022. godine, a most bi mogao biti pušten u rad u lipnju iduće godine. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.