Kina je izdala bijelu knjigu o svom sustavu političkih stranaka

Ured za informiranje kineskog državnog vijeća objavio je u petak bijelu knjigu pod nazivom “Sustav kineskih političkih stranaka: suradnja i savjetovanje”, u kojoj se detaljno opisuju značajke i koristi kineskog sustava političkih stranaka.

Sustav višestranačke suradnje i političkih konzultacija pod vodstvom Komunističke partije Kine (KPK) temeljni je element kineskog političkog okvira, navodi se u Bijeloj knjizi.

Uz KPK, u ovom je sustavu još osam političkih stranaka: Kineski revolucionarni odbor Kuomintang, Kineska demokratska liga, Kinesko udruženje za izgradnju nacionalne demokracije, Kinesko udruženje za promicanje demokracije, Kineska seljačka i radnička demokratska stranka, Kinezi Stranka Zhi Gong, Društvo Jiusan i Tajvanska demokratska stranka samoupravna liga. Sustav također uključuje istaknute pojedince koji nisu članovi niti jedne političke stranke.

Slijedeći načela dugotrajnog suživota, međusobnog nadzora, poštenja i dijeljenja teških vremena i povoljnih situacija, KPK i druge političke stranke stvorile su višestranački sustav suradnje u kojem KPK izvršava državnu vlast, a ostale stranke u potpunosti sudjeluju u državnim poslovima koje vodi KPK. nalazi se u Bijeloj knjizi.

Nazvavši sustav novim modelom koji je izrastao iz kineskog tla, Bijela knjiga navodi da Kina također uči od drugih zemalja i usvaja plodove svojih političkih dostignuća.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.