Sustav ‘čistih prometala’

Promet ima ključnu ulogu za društvo i gospodarstvo, a istodobno je i jedan od najvećih zagađivača zraka zbog povećane emisije stakleničkih plinova. Jedno od sredstava kojim se to može ublažiti svima je dostupno – bicikl.

Petnaest minuta automobila za 10 kuna

– Sustav javnih bicikala trebao bi uskoro, do jeseni, zaživjeti i u Osijeku u kojem je već implementiran sustav električnih romobila i automobila, kazao je Srećko Kukić, viši savjetnik Upravnog odjela za programe Europske unije u gradu Osijeku. Osječani jako dobro koriste romobile. Samo prvog dana nakon što je sustav pušten u pogon, bilo je preko 600 vožnji. Dodatne količine romobila su se povukle iz Rijeke, gdje nisu najbolje prihvatili romobile pa je u Osijeku dostupno ukupno oko 300 romobila”.

Gradska uprava planira stvoriti i sustav kojim će građani moći birati između romobila, bicikla ili električnih automobila. Automobilska ‘flota’ od desetak vozila, nabavljena prije tri godine, financirana je iz europskih sredstava.

– Planiramo i povećati broj automobila, dodaje Kukić. Korištenje automobila ograničeno je na maksimalno tri sata, a plaćanje je kartično. Za 15 minuta vožnje električnim automobilom potrebno je izdvojiti 10 kuna.

Učinkovitost bicikala u smanjenju stakleničkih plinova najbolje se vidi iz podatka da jedan automobil na pogon fosilnih goriva po prijeđenom kilometru ispusti 271 gram ugljikovog dioksida dok električni bicikl zagadi okoliš s tek 21 gramom štetnog plina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.