Xi Jinping pozvao na suradnju s Francuskom i Njemačkom radi zajedničkog suočavanja s izazovima

Kineski predsjednik Xi Jinping je u ponedjeljak u Pekingu održao virtualni samit s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozivajući na širenje konsenzusa između Kine i Europe i suradnju dviju strana kako bi preuzele važnu ulogu u pravilnom odgovoru na globalne izazove.

Istaknuvši još uvijek ozbiljnu globalnu situaciju s bolešću COVID-19 i neizvjesne izglede za gospodarski oporavak je Xi rekao kako su svijetu više nego ikad potrebni međusobno poštovanje i bliska suradnja, a ne sumnja, antagonizam ili igra nulte sume.

Kina i Europa provode suradnju koja se temelji na načelima uzajamnog poštovanja te traženja zajedničkih interesa i zanemarivanja razlika, rekao je Xi, dodajući kako je sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i EU-e područje u kojem se postoje najveći zajednički nazivnici.

U nastavku je pozvao na širenje obostrano korisne suradnje radi postizanja dobrih rezultata. Xi je rekao kako je Kina spremna što ranije sa Europom sazvati 23. sastanak čelnika Kine i EU-e, održavati dijaloge na visokoj razini u strateškom, trgovinskom, kulturnom, digitalnom i klimatskom sektoru i unaprijediti uzajamno priznavanje i zaštitu proizvoda s popisa u sporazumu o oznakama geografskog porijekla između Kine i EU-e, kako bi ljudima donijeli opipljivu dobrobit.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao kako je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća Kina ostvarila velika postignuća u razvoju. Francuska je posvećena promicanju praktične suradnje s Kinom, podržava sklapanje sporazuma o ulaganju između EU-e i Kine i jačanje kulturnih razmjena te pozdravlja ulaganja kineskih tvrtki u Francusku, rekao je.

Francuska cijeni važnu ulogu Kine u osiguranju ravnopravnog pristupa cjepivima za zemlje u razvoju i spremna je ojačati suradnju s Kinom, rekao je, dodajući kako Francuska visoko cijeni kineske napore na provedbi inicijative za odgodu dugova koju je pokrenula G20 te je spremna povećati koordinaciju s Kinom u financijskim i obrazovnim pitanjima u Africi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako je vrlo važno da čelnici Njemačke, Francuske i Kine održavaju razmjene te da je Njemačka spremna povećati koordinaciju i suradnju s Kinom oko promicanja poštene proizvodnje i distribucije cjepiva i obnove međuljudskih i trgovinskih razmjena .

Njemačka podržava što ranije sazivanje 23. sastanka čelnika EU-e i Kine i nada se da će sporazum o ulaganjima između EU-a i Kine biti što prije usvojen , rekla je Merkel.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.