Lancet: Bolest COVID-19 najvjerojatnije potječe iz prirode, a ne iz laboratorija

Skupina znanstvenika je u članku objavljenom u ponedjeljak u časopisu Lancet napisala kako je, temeljem rane genetske analize novog virusa i dobro utvrđenih dokaza iz istraživanja ranijih zaraznih bolesti, uključujući koronaviruse, virus SARS-CoV-2 najvjerojatnije nastao u prirodi, a ne u laboratoriju.

Objavljeno izvješće je zbirka radova biologa, ekologa, epidemiologa, liječnika, stručnjaka za javno zdravstvo i veterinara iz cijelog svijeta.

“Ne postoje znanstveni dokazi koji podupiru teoriju da je koronavirus pobjegao iz kineskog laboratorija, a novija istraživanja ukazuju na to da je evoluirao u prirodi”, dodaje se u izvješću.

“Pažljivo i transparentno prikupljanje znanstvenih podataka, bez obzira je li virus u potpunosti nastao u prirodi ili je došao do zajednice alternativnim putem, je ključno za razumijevanje širenja virusa i razvijanje strategija za ublažavanje trajnog utjecaja bolesti COVID-19 i sprječavanje buduće pandemije “, objasnili su autori izvješća.

“Kako bismo to postigli, potičemo SZO i znanstvene partnere širom svijeta da brzo i efikasno djeluju kako bi nastavili i proširili početnu istragu sa stručnjacima iz Kine i kineske vlade.”

Izvještaj također podržava poziv čelnika G7 na “pravodobnu, transparentnu, stručno vođenu, znanstveno utemeljenu i SZO-om predvođenu fazu 2 studije o podrijetlu bolesti COVID-19”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.