Za slobodu informacija u Hong Kongu nije potreban “mentor” ili lažni “dobročinitelj”

10. srpnja Američko državno vijeće objavilo je u svoje ime izjavu u ime Saveza za slobodu medija i izrazilo zabrinutost zbog zaustavljanja izdavanja Apple Daily-a, napada na vladu Posebne upravne regije Hong Kong i tvrdeći da je to “udarac na slobodu” govora. “. Potpisnici izjave su Sjedinjene Države i neke zapadne zemlje. Očito je da je ovo još jedna politička farsa Sjedinjenih Država koja okuplja neke zapadne zemlje i pod opravdanjem “slobode informacija” namjeravaju se uključiti u hongkonške poslove.

Ali političke igre Sjedinjenih Država i nekoliko zemalja neće moći zavarati međunarodnu zajednicu.

Prvo, izdanje “Apple Dailya” nema nikakve veze sa slobodom informacija, već predstavlja kršenje Zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu. Te novine, pod šminkom medija, zapravo ilegalno djeluju protiv Kine i maltretiraju Hong Kong. Policija posebne regije Hong Kong poduzela je pravne mjere protiv službenika ovog dnevnika, i to je poštena akcija. Sjedinjene Države i neke zapadne zemlje, pod izlikom “slobode informacija”, puštaju kriminalce, ali na taj način ne samo da ocrnjuju duh vladavine zakona, već i hrabro ponižavaju koncept “slobode informacija”.

Drugo, zaustavljanje izdavanja “Apple Daily” odluka je upravnog odbora tog medija, ne postoji, tzv. “Nasilno zaustavljanje”. Kao što su hongkonški mediji otkrili, “Apple daily” odavno je upao u stanje teškog poslovanja, a ovih godina zapravo živi od “prljavih političkih sredstava”. Njegova trenutna situacija jedini je mogući rezultat zbog loše kvalitete na tržištu i pred klijentima.

Sloboda informiranja nije “zaštita” za zločine. Je li u bilo kojoj zemlji dopušteno postojanje i bahato ponašanje medija kao “Apple daily”, što šteti nacionalnoj sigurnosti? Zapravo, Sjedinjene Države i neke zapadne zemlje mogle bi u bilo kojem trenutku, radi nacionalnih interesa, žrtvovati slobodu informacija koju svakodnevno zagovaraju.

Primjerice, od prošlog svibnja kada je američki bijeli policajac ubio Afroamerikanca Georgea Floyda klečeći na vratu, američka policija napala je novinare širom svijeta koji su došli u SAD kako bi izvještavali o prosvjedima protiv rasizma. A ovog je travnja Tom Hancock, novinar Bloomberga, na Twitteru otkrio da je Odbor za diplomatske odnose američkog Senata predložio sredstva za izvještavanje medija o “negativnom utjecaju” pojasa i ceste … većina od tih 300 milijuna dolara biti iskorišten za suprotstavljanje Kini. Na kraju je Twitter ograničio čitanje ove poruke.

U Hong Kongu je sloboda informiranja u potpunosti zajamčena Temeljnim zakonom, Hongkonškim zakonom o državnoj sigurnosti, Hongkonškim pravilnikom o pravima i drugim pravnim propisima. Pogotovo u više od godinu dana otkako je na snagu stupio Zakon o državnoj sigurnosti Hong Konga, ljudska prava i slobode građana Hong Konga pod još su boljom zaštitom. Trenutno je broj registriranih domaćih, stranih i internetskih medija u Hong Kongu 93, 69 i 39, što je više nego lani.

Općenita se situacija već sredila, nema potrebe da “mentor” ili “gospodar” diktiraju što treba raditi, a što ne, ili lažni “dobročinitelj” koji miješa crno-bijelo. Za Sjedinjene Države i neke zapadne zemlje bolje je nadgledati slobodu informacija u svojim zemljama. Vrijeme je da završe njihove samozadovoljne političke farse.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.