Diplomati iz 48 zemalja se protive politizaciji traganja za porijeklom bolesti COVID-19

Stalni predstavnici pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi iz 48 zemalja su se u četvrtak obratili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a) Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusuu te izrazili podršku unaprjeđenju globalnog proučavanja porijekla virusa SARS-CoV-2 i protivljenje politizaciji traganja za njegovim porijeklom.

Diplomati su istaknuli kako je bolest COVID-19 zajednički neprijatelj čovječanstva koji može biti poražen jedino solidarnošću i suradnjom međunarodne zajednice.

Diplomati su istaknuli kako je proučavanje porijekla bolesti “pitanje znanosti kojim bi se trebali baviti znanstvenici iz cijelog svijeta.

“Traganje za porijeklom ne bi trebalo biti politizirano”, rekli su, “U suprotnom će globalna suradnja na proučavanju porijekla virusa biti ometena, a globalna nastojanja protiv pandemije ugrožena.”

Diplomati su pozdravili izdavanje Izvješća o globalnoj studiji porijekla virusa SARS-CoV-2 koju je sazvao SZO te izrazili uvažavanje napornog rada znanstvenika udružene grupe stručnjaka, naglašavajući kako se traganje porijeklom virusa “treba zasnivati na ovom znanstvenom izvješću i voditi njim.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.