Stanovnici Xinjianga osobnim iskustvima opovrgli laži o kršenjima ljudskih prava

Stanovnici iz sjeverozapadne kineske Autonomne regije Ujgura Xinjiang su u četvrtak svojim osobnim iskustvima opovrgli laži političara iz nekih zapadnih zemalja o kršenjima ljudskih prava u Xinjiangu.

Na tiskovnoj konferenciji koju je u Pekingu održala regionalna vlada Xinjianga je nekoliko stanovnika Xinjianga putem video veze podijelilo svoje priče.

Alimjan Apsamat, koji je diplomirao u programu stručnog obrazovanja, je sad docent u Muzeju okruga Zepu u prefekturi Kashgar. Rekao je kako je bio pod dubokim utjecajem ideja religijskog ekstremizma dok ga obitelj nije uvjerila da poduzme inicijativu za upisivanje programa centra.

Rekao je kako centar pruža besplatan smještaj i ima tečajeve koji uključuju zakone i propise, stručne vještine i deradikalizacijski sadržaj. Sloboda vjerskih uvjerenja polaznika se potpuno poštuje i štiti.

Mamat Mamatin, imam džamije u ulici Chinebagh u okrugu Moyu u prefekturi Hotan je rekao kako je “ograničavanje religijskih sloboda” potpuno blaćenje i klevetanje Xinjianga.

“Koliko znam, ove takozvane religijske osobe koje je zatočila vlada su zapravo kriminalci koji propovijedaju religijski ekstremizam i angažirani su u separatističkim, destruktivnim i nasilnim terorističkim aktivnostima pod zastavom islama”, rekao je.

Ova ekstremna djela su donijela velike katastrofe za ljude iz svih etničkih skupina u Xinjiangu, uključujući muslimane te znatno naštetila imidžu islama u Xinjiangu, dodao je Mamat Mamatin.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.