Kina je pozvala SZO da se usprotivi politizaciji daljnjih studija o podrijetlu COVID-19

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da zadrži znanstveni i profesionalni stav u praćenju podrijetla bolesti COVID-19 i da se oštro usprotivi politizaciji tog pitanja dok se priprema za drugu fazu studije .

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda prošlog je petka predložila drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini i pozvala Kinu da “bude transparentna i otvorena i surađuje”.

Prijedlog SZO-a nije u skladu sa stavom Kine i mnogih zemalja, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Plan za sljedeću fazu globalne studije globalnog porijekla trebale bi voditi države članice kako je dogovoreno u rezoluciji 73. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine.

“Nadamo se da će SZO i države članice u potpunosti komunicirati i međusobno se savjetovati te široko saslušati stavove i prijedloge svih strana i osigurati da nacrt radnog plana bude otvoren i transparentan”, rekao je novinarima dodajući da su kineski stručnjaci proučavali WHO. ov prijedlog studije o podrijetlu virusa.

Studija podrijetla znanstveno je pitanje koje zahtijeva suradnju znanstvenika iz cijelog svijeta, rekao je Zhao, osuđujući nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, zbog politiziranja virusa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.