„Zajedničko“ se dodaje u moto Olimpijade, a značaj toga je posebno važan

32. ljetna Olimpijada otvorit će se 23. srpnja u Tokiju u Japanu. Usporedno s bivšim olimpijadama, ono što je privuklo najviše pozornosti za predstojeću Olimpijadu u Tokiju jest da je Međunarodna olimpijska komisija na svojem 138. sastanku donjela odluku da dodaje „zajedničko (together)“ poslije poznatog olimpijskog mota „brže, više, jače“.

Moto „brže, više, jače“ uveo je otac moderne Olimpijade Le baron Pierre De Coubertin u godini 1894., kada se osniva Međunarodna olimpijska komisija. Službeno se koristi kao olimpijsko moto u 1924. na Pariškoj Olimpijadi. Ovaj moto apelira na sportaše da budu hrabri u konkurencijama te neprekidno usvajaju napredak. Sto godina kasnije, „zajedničko“ se dodaje u olimpijski moto, čime se ističe posebno važni značaj kako cijeli svijet zajedničko reagira prema raznim izazovima.

Međunarodna olimpijska komisija ocjenjuje tradiciju, a popravljanje stogodišnjeg mota je ono što se moralo uraditi. U pozadini epidemije COVID-19 u svijetu, Olimpijada u Tokiju je zakasnila godinu dana, trpeći brojne rizike. Pojavilo se nepovjerenje prema održavanju Olimpijade u Tokiju, kao i prema organizaciji Međunarodne olimpijske komisije, a čak i prema samom olimpijskom duhu. Stoga je predsjednik Međunarodne olimpijske komisije Thomas Bach izjavio da „naš moto mora biti u skladu s vremenom. U trenutnim okolnostima, moramo predati posebnu pozornost jedinstvu, te da svi budemo zajedno“.

Situacija epidemije u svijetu još je uvijek ozbiljna, a obnova svjetskog gospodarstva ide slabije. Pojedini zapadni političari neprekidno čine geopolitičke i ideološke nesuglasice i time nastavljaju secesiju u svijetu. Sve to udara na vrijednosti Olimpijade koja bi trebala sportom „unaprijediti harmoniju čovječanstva i zajednički izgraditi prosperitetni svijet„.

Stojeći na novoj raskrsnici, čovječanstvu danas treba Olimpijski duh više nego ikada. Treba se poštovati izvanrednost, prijateljstvo, poštovanje i jedinstvo, treba se sportovima ukloniti razne nesuglasice i ojačati ujedinjenje. U stvari, Olimpijada realizira svoj puni značaj kad se sportaši raznih civilizacija i zemalja sakupe u Tokiju, savladavajući pritom ogromne poteškoće od epidemije, to jeste da „se svijet zajednički okupi”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.